/
Forretningsfunktionalitet for Jobnet for Arbejdsgivere

Forretningsfunktionalitet for Jobnet for Arbejdsgivere

Indhold

Overordnet forretningsfunktionalitet

Jobnet for arbejdersgivere - JobAG

Formålet med Jobnet for Arbejdsgivere, JobAG, er at sikre et hurtigt og præcist match mellem virksomhed og ledig og dermed afkorte ledighedsperioden for den enkelte. Desuden skal Jobnet for Arbejdsgivere bidrage til at afhjælpe mangel og rekrutteringsproblemer i virksomhederne.

Med Jobnet for Arbejdsgivere vil arbejdsgiverne have langt nemmere ved at udsøge relevante ledige borgere. JobAG er brugervenlig og nem at bruge, og funktionerne understøtter dem i deres arbejde. Endvidere kan arbejdsgivere opslå digitale jobordrer, for at lette deres arbejde og få én indgang til jobcenteret og a-kasserne.

Læs om vilkår for brug af JobAG her: https://jobag.jobnet.dk/JobAG/Frontpage#!/help/terms

Oprettelse og Login

Virksomhederne logger på Jobnet ved at besøge https://jobag.jobnet.dk/, der er det direkte link til Jobnet for Arbejdsgivere, JobAG.

 

På JobAG kan alle virksomheder med et CVR nummer gratis oprette en virksomhedsprofil. Dog bliver grønlandske virksomheder med et CVR nr og landekode GL undtaget (se evt. Notat journalnr. 2024-309)

Virksomhederne skal have MitID for at kunne oprette sig på JobAG. 

Er de tilknyttet flere CVR-numre, så bliver de umiddelbart efter MitID prompted for hvilket CVR-nummer, de vil logge ind som.





JobAG har ingen rettigheder tilknyttet MitID. Rettighederne tildeler man, når virksomheden er oprettet som bruger på jobag.jobnet.dk. Først når man er oprettet som bruger, kan man benytte mulighederne på JobAG. 

Når man som virksomhed første gang logger sig på JobAG, så opretter man en primær kontaktperson på virksomheden. Den primære kontaktperson modtager en kvittering på den mailadresse, der oplyses under oprettelsen af virksomheden som bruger af JobAG. Kvitteringen indeholder brugerkode og password til log ind på sin profil, så man fremover kan logge på både med brugerkoder og MitID.

Den primære kontaktperson kan tildele rettigheder til andre kontaktpersoner i virksomheden. Den primære kontaktperson kan oprette/redigere/slette kontaktpersoner på alle af virksomhedens produktionsenheder, og kan også redigere virksomhedens og produktionsenhedernes oplysninger. Endvidere kan den primære kontaktperson se virksomhedens hændelseslogs på JobAG



Ønsker man at oprette en ny kontaktperson i virksomheden kan man gøre det ved at følge vejledningen her: https://jobnet.zendesk.com/hc/da/sections/201991326-Vejledninger.Laes?gid=75980

Man kan for hver kontaktperson angive, hvilke rettigheder vedkommende skal have, herunder om de skal have autorisation til at rette i virksomhedens oplysninger. Kontaktpersoner, der ikke er den primære kontaktperson, kan kun redigere oplysninger om andre kontaktpersoner på samme produktionsenhed - ikke på virksomhedens øvrige produktionsenheder.



For at sikre, at kontaktoplysningerne er opdaterede, så modtager kontaktpersonen en mail, hvis de ikke er logget ind i 18 måneder på JobAG, om at kontaktpersonen vil blive slettet, hvis de ikke logger ind.

Læs mere de enkelte trin i oprettelsen af virksomheden på JobAG her: https://jobnet.zendesk.com/hc/da/sections/201991326-Vejledninger.Laes?gid=50612

Læs om MitID her: https://www.mitid.dk/en-gb/security/



Det er på JobAG, at arbejdsgiverne slår ledige job op, enten ved at oprette jobannoncer eller ved at opslå jobordre, som jobcentrene så kan finde egnede kandidater til.

Virksomhederne kan anvende JobAG i forbindelse med rekruttering. Når virksomheden er logget ind har de adgang til:

  • Søgning i CV-banken

  • Opslå jobannoncer i Jobbanken

  • Registrere en jobordre


Figur 3: Virksomhedens adgang til Jobnet (JobAG forsiden)

Det er fra JobAG muligt at linke til Workinddenmark.dk, der er STAR’s portal til virksomheder i Danmark, der ønsker at rekruttere udenlandsk arbejdskraft. 

Fra JobAG forsiden er det endvidere muligt linke til det europæiske job netværk EURES (European Employment Service). Det er også muligt at linke fra JobAG’s CV-søgning til EURES CV-portalen.

Virksomhederne har adgang til support fra STAR’s Landssupport i forbindelse med anvendelse af Jobnet.

Opret og rediger jobannonce på Jobnet for Arbejdsgivere

Er virksomheden oprettet på Jobnet for Arbejdsgivere, kan virksomhedens kontaktpersoner oprette jobannoncer på jobnet.dk, som alle jobsøgende kan se. Job på Jobnet kan også blive vist i andre jobbanker - uden omkostninger for virksomheden. Det kan fx dreje sig om Jobindex og Fagjob. Det sker ved, at andre jobbanker via en robot 'høster' job fra Jobnet - ligesom Jobnet høster job fra virksomheders hjemmesider. Jobannoncerne på Jobnet kommer fra flere kilder. Offentlige institutioner har pligt til oprette annoncer på Jobnet, mens private virksomheder selv kan bestemme, om de ønsker at anvende Jobnet. For at få så mange jobannoncer, også om private jobs, på Jobnet ’høstes’ links til jobannoncer også fra flere eksterne jobdatabaser. Virksomheden kan ved den enkelte annonceoprettelse vælge, om annoncen også skal vises på www.workindenmark.dk samt på EURES, den Europæisk Portal For Jobmobilitet.

Man skal logge ind på Jobnet for Arbejdsgivere med sit MitID medarbejdersignatur eller sit brugernavn og adgangskode. Herefter vælger kontaktpersonen:

• Menupunktet 'Jobannoncer', hvor man får vist et overblik over virksomhedens jobannoncer og kan klikke på knappen 'Opret ny jobannonce' eller
• Genvejen 'Opret en jobannonce', hvor man kommer direkte til siden, hvor jobannoncen kan oprettes.

Når man vil oprette en jobannonce, skal man igennem følgende 6 trin:

I trin 1 skal man først tage stilling til, om annoncen også skal vises på Jobnet WorkInDenmark og/eller EURES

Herefter vises en drop-down menu med virksomhedens arbejdssteder, og man skal vælge et af dem, hvor virksomhedstypen så vil fremgå for det valgte arbejdssted. 

Man skal oplyse, om arbejdet nævnt i jobannoncen vil foregå på dette arbejdssted eller et andet sted:

I trin 2 skal stillingen beskrives:



I trin 3 beskrives krav, vilkår mv., herunder om ansættelsen sker på almindelige ansættelsesvilkår eller der gælder særlige vilkår:



Endvidere skal man angive ugentlig arbejdstid, om arbejdstiden er i dagtimer/aften/nat eller weekend, om der er tale om en fast stilling eller tidsbegrænset, hvornår ansættelsen er planlagt til at træde i kraft, og om ansøgeren skal have kørtkort som en del af ansættelsesbetingelserne:





I trin 4 sikres, at der er en kontaktperson tilknyttet annoncen:



I trin 5 angives hvordan ansøgeren skal søge stillingen, ansøgningsfrist og i hvilken periode annoncen skal vises:

Nederst i trin 5 angives, om jobannoncen skal angives som hotjob eller job egnet til handicappede:





I trin 6 får man præsenteret den færdige annonce:



Klikker man på fanen annoncer, kan man se de annoncer man selv har oprettet, arbejdsstedet har oprettet eller virksomheden har oprettet (afhængigt af, hvilken fane man vælger):



og klikker man på en af dem, så får man mulighed for at redigere dem, kopiere en tidligere annonce mv:





Alle annoncer – oprettet på Jobnet for arbejdsgivere (JobAG) af en virksomhed, af et jobcenter eller indsendt via Jobnets JobAd snitflade fra et rekrutteringssystem– sendes til Jobgodkendelsesmodulet.

Har man sendt en annonce til godkendelse og den er offentliggjort, får man mulighed for at lukke en annonce, når den ikke længere er relevant at vise:







Læs mere om hvordan man opretter, redigerer, kopierer og lukker jobannoncer her https://jobnet.zendesk.com/hc/da/sections/201991326-Vejledninger.Laes?gid=50613.

Bemærk at jobcentermedarbejdere kan også oprette jobannoncer på VITAS, se Forretningsfunktionalitet - Vitas

Særligt om vikar- og rekrutteringsbureauer

Vikarbureauer er lidt specielle, idet de slår jobannoncer op på vegne af andre. De fleste ønsker af konkurrencehensyn ikke at oplyse om hvilken virksomhed, de søger på vegne af. Det er heller ikke et krav for at få opslag på Jobnet. De skal på JobAG logge ind som vikarbureau, og det vil vikarbureauets navn der vil fremgå. I forhold til adressen, så kan man i JobAG registrere den adresse hvor arbejdet vil foregå ved at markere "På en ANDEN adresse i Danmark eller Grønland", og det vil så være her, at Google Maps vejleder en hen til ved brug af linket Ruteplan i jobannoncen:



.



I forhold til godkendelse af annoncen i JGM foretager virksomhedssupporten følgende kvalitetssikring:

Vikarbureauer skal gratis have tilbud på lige fod med andre om at gøre brug af Jobnet, men ved annoncering og henvendelser til jobsøgere skal der være tale om konkrete job i konkrete virksomheder. Dvs. at jobannoncen indeholder faktuelle oplysninger om forudsætningerne for ansættelsen, og at jobannoncen er registreret korrekt med præcis angivelse af vikariatets arbejdssted osv. Jobnet kan således ikke bruges af vikar- og rekrutteringsbureauer, der ønsker at rekruttere til deres egen emnebank. Det er dog acceptabelt, at vikarbureauet opfordrer til at bruge deres emnebank i slutningen af annoncen.

Jobannoncer fra vikar- og rekrutteringsbureauer kan godkendes, når det af annoncen tydeligt fremgår, at der er tale om et konkret vikariat, fx "Murere søges til arbejde i en virksomhed i Viborg de næste 3 - 6 måneder...", eller en konkret stilling. Stilling, sted og varighed skal som minimum fremgå af annoncen.

Jobannoncer fra vikarbureauer kan også godkendes i de tilfælde, hvor vikarerne ansættes og aflønnes fast af vikarbureauet, fordi vikarbureauet lejer vikarerne ud til virksomheder, som mangler arbejdskraft, fx ”Malere søges til ansættelse i vikar­bureau til at servicere vore mange kunder over hele landet".

Virksomhedssupporten skal i de tilfælde sikre, at løn- og ansættelsesvilkår tydeligt fremgår af jobannoncen, og i tvivlstilfælde undersøge sagen og evt. indhente dokumentation for, at aflønning også finder sted i perioder mellem to vikariater. Geografisk bør arbejdsstedet i det tilfælde registreres på vikarbureauets adresse, da det er den primære arbejdsgiver.

Jobannoncer med en meget bred ordlyd, fx "Tømrere - arbejdssted kan ikke angives” eller ”Vi søger malere til at servicere vore mange kunder over hele landet" kan ikke godkendes, fordi der ved annoncering på Jobnet skal være tale om beskæftigelse i en konkret virksomhed.

Det er ikke nødvendigt at præcisere nøjagtigt, hvor lang tid vikariatet løber. Men der skal af hensyn til jobsøgerne være en cirka angivelse, fx ”af kortere varighed”, ”af længere varighed”.”



Opret Jobordre på Jobnet for Arbejdsgivere

En kontaktperson til en virksomhed på JobAG kan oprette en jobordre, der bliver vist for de jobcentre og a-kasser, der er tilknyttet ordningen. Jobordren bliver ikke vist på Jobnet, så det er kun de personer som jobcentrene og a-kasserne formidler som egnede, der er kandidater til jobbene i jobordren.

Efter login kan virksomhedens kontaktpersoner oprette en jobordre enten ved i rekrutteringsservice at klikke på "Opret jobordre" eller skrive i tekstfeltet:

 

 

Jobtitlen på de medarbejdere virksomheden ønsker angives sammen med en beskrivelse af opgaven, der skal udføres:


Kontaktpersonen angiver det jobenter, virksomheden ønsker jobordren sendt til, og vedkommende krydser af, om de ønsker en e-mail tilsendt, når jobcentret formidler en kandidat til jobordren.

Der vil altid være en ansvarlig myndighed (jobcenter eller a-kasse) som har pligt til at sikre at henvendelsen fra virksomheden behandles:

  • Hvis virksomheden vælger at jobordren skal sendes til et jobcenter foreslås automatisk et jobcenter ud fra virksomhedens adresse

  • Hvis virksomheden vælger at jobordren skal sendes til en a-kasse, skal virksomheden selv i en drop down menu vælge den a-kasse jobordren skal sendes til



Jobordren kan suppleres med yderligere oplysninger, og jo flere relevante oplysninger, jo nemmere bliver det for jobcentret at finde egnede kandidater



Arbejdsgiverne kan angive arbejdstidsforhold (eksempelvis weekendarbejde og/eller en eller flere af de øvrige muligheder) i ifm. oprettelse (og senere redigering) af jobordren.

Bemærk, at det kun er ved angivelse af arbejdstid til at være deltid, at man har mulighed for at angive antal ugentlige timer (i heltal).

Kontaktpersonen angiver antal stilliger der opslås med jobordren samt hvor mange kandidater de ønsker at vælge mellem.







Langvarig jobordre

Det er muligt at angive, om en jobordre skal løbe på ubestemt tid, så arbejdsgiveren ikke skal ind og oprette nye jobordrer med samme behov flere gange.

Er jobordren langvarig, er det ikke muligt at udfylde felterne; Svarfrist, max antal kandidater, forventet ansættelsesdato, samt antal dages ansættelse. Er de udfyldt før man angiver, at der er tale om en langvarig jobordre, bliver oplysningerne i disse felter ikke gemt:

 

Arbejdsstedsoplysningerne er i forvejen udfyldt med data, der svarer til brugeren (virksomhedens kontaktperson), der er logget ind. Har virksomheden mere end et p-nummer (produktionsenhed), kan der vælges hvilket arbejdssted, der skal være ansvarlig for jobordren.

Hvis ikke et af de viste abejdssteder skal være ansvarlig for jobordren, har kontaktpersonen mulighed for at skrive navn og adresse på det ansvarlige arbejdssted, hvor de stjerne-markerede felter så skal udfyldes:

Som standard er kontaktpersonen valgt til at være dén, der er logget ind, men hvis virksomheden har flere kontaktpersoner kan der vælges mellem disse, eller en ny kontaktperson kan oprettes ved at udfylde de stjerne-markerede felter.



Når jobordren er oprettet får kontaktpersonen vist en kvittering:



Herefter kan jobordren ses over virksomhedens liste over jobordre:


Ved at klikke på jobordren vises et detaljebillede kan man få vist status på jobordren og se eventuelle formidlede kandidater, ligesom man kan redigere jobordren:

 

Hvis der er formidlet kandidater til jobordren, kan virksomhedens kontaktperson ved klik på kandidatens navn se oplysninger om kandidaten. Hvis kandidaten har et søgbart CV på Jobnet.dk, kan dette ses her. Har kandidaten ikke et søgbart CV, vises kandidatens navn og adressse.

Redigere jobordre

Virksomhedens kontaktperson kan redigere jobordren uanset hvilken status jobordren har, og det er muligt at redigere alle de felter, der tidligere er udfyldt, og når man er færdig med at redigere skal man klikke på "opdater jobordre", eller fortryde ændringen ved at klikke på "Fortryd".

Det er også muligt at skrive en note til jobcenteret vedrørende ændringen i jobordren: 

Genbruge jobordre

For ikke at skulle indtaste de samme informationer flere gange unødvendigt, er det muligt at genbruge en tidligere jobordre, ved at klikke på knappen “Kopier jobordre”, hvorved der oprettes en jobordre med en række data præudfyldt fra den jobordre, der kopieres fra. Ved kopiering sættes startdato default til dags dato (med mindre der er tale om en langvarig jobordre, se nedenfor).  Ved kopiering er svarfrist aldrig præ-udfyld.


Læs mere om baggrund og flow for jobordre her: Jobordre og formidling af ordinært job m.v. - efter 2022-3

Services: 

Rekruttering ved CV søgning på JobAG

Læs om søgning af CV her: https://jobnet.zendesk.com/hc/da/sections/201991326-Vejledninger.Laes?gid=50614

For yderligere hjælp og vejledninger, se https://jobag.jobnet.dk/JobAG/Frontpage#!/help/helpandguidelines.

Se JobAG /JGM Forretningsflows.

Primære arbejdsgange

Aktører

Den primære aktør som anvender JobAG er:

  • Arbejdsgiver (Medarbejder i virksomhed der tilbyder job (måske en HR medarbejder))

Services

Virksomhedsindsats.JobordreService (tidl. CompanyRecruitmentService) er en service fra det nye DFDG forretningsdomæne Virksomhedsindsats som JobAG kalder i ft. registrering og opdatering af joboordrer.

CompanyService  er en service, der samler virksomhedsdata et sted, som både Jobnet, JobKon og JobAG kan trække på. Jobnet udstiller derfor denne webservice med virksomhedsdata med ”CRUD” operationer til følgende entiteter: Virksomhed (CVR-nummer), Lokation (PNR) og kontakter.

Virksomhedsindsats.JobannonceService (tidl JobAdService) er en service fra det nye DFDG forretningsdomæne Virksomhedsindsats som JobAG kalder i ft. registrering og opdatering af jobannoncer.

Figuren afspejler ikke i fuldt omfang den aktuelle arkitektur.



JobAG Arkitektur