Udvikler procedurer omkring tilgængelighed


Følgende beskriver de udviklerprocedurer, der bør overholdes i forbindelse med tilgængelighed.



Arbejdet med tilgængelighed bør foregå på komponent-niveau, men man skal være opmærksom på, at overholdelse af WCAG 2.0 tilgængelighedskravene på niveau AA vurderes på side-niveau. Af dette følger, at tilgængelighedskravene ikke er opfyldt, hvis en given komponent, der overholder WCAG, indlejres på en side, der ikke overholder WCAG 2.0.

Som udgangspunkt anbefales det alle udviklere, at tjekke tilgængeligheden af det udviklede ved at anvende Google Chromes accessibility tool, som er integreret i Chrome-browseren under "Udviklerværktøjer", fanen "Audits" (man vælger "Perform an audit...", markerer "Accessibility" og klikker "Run audit").

Nedenstående beskriver en række af de vigtigste konkrete tilgængelighedskrav, der skal være opfyldt, men det er ikke en udtømmende liste - dog er man "godt på vej", hvis nedenstående 9 punkter overholdes:

  1. Der skal være "Spring navigation over"-link på alle relevante sider
  2. Man skal sikre en logisk og ensartet tabuleringsrækkefølge: Alle interaktive elementer skal kunne tabuleres til fokus, og fokus skal være synlig. Der ønskes ikke eksplicit tabulering i koden andet end værdierne 0 og -1.
  3. Alle brugergrænsefladekomponenter skal have programmeringsbestemte navne, roller og værdier, fx skal det sikres, at der er sigende labels på alle felter og input
  4. Der skal være en kronologisk, ensartet Header-struktur
  5. Det skal sikres, at farve-kontraster overholder minimumskrav for AA (4,5:1)
  6. Der skal anvendes tekstbaserede alternativer til enhver form for ikke-tekstbaseret indhold.

  7. Korrekt navngivning af links: Formålet med ethvert link skal kunne bestemmes ud fra link-teksten alene eller ud fra link-teksten sammen med den link-kontekst, der er programmeringsmæssigt bestemt.
  8. Der skal forefindes ledetekster eller instruktioner, når indhold kræver brugerinput.
  9. Tekst skal, med undtagelse af undertekster og billeder af tekst, kunne forstørres op til 200 % uden brug af kompenserende teknologi uden tab af indhold eller funktion.

Nedenfor er der adgang til de to W3C'guidelines for tilgængelighed (hhv. krav til web og krav til non-web documents), der er relevante for STAR, og som er de overordnede reference-dokumenter for WCAG 2.0. Heri findes udtømmende beskrivelser af de enkelte tilgængelighedskrav der kræves overholdt.



Spørgsmål kan rettes til Troels Wiberg Jensen (TRWJ) eller Søren Neergaard Olsen (SQWO).