Raskmeldingsforretningsregler
Raskmelding
Ophør af fravær (Raskmelding)
Originale flows fra eDagpenge
Raskmelding kan ske via ydelsessystem (initieret enten via NemRefusion eller ydelsescenter), fra borger via Jobnet eller fra KSS eller fra a-kassen.
OBS: Bemærk underafsnit under figuren vedr. overgang til jobafklaring (vedr. den røde tekst i figuren).
Gentegnet ift. KSD
Raskmelding kan ske
via ydelsessystem (initieret enten via NemRefusion eller ydelsescenter),
fra borger via Jobnet eller Mit Sygefravær
fra KSS eller fra a-kassen.
Hændelse: Der modtages raskmelding/ophær via Nemrefision, DFDG eller direkte fra Borger. For alle målgrupper.
Sort pil: Gælder alle situatiner.
Gælder pr. arbejdsforhold.
Forudsætning: Ydelseskontorret skal altid modtage sidste dag med ret til sygedagpenge i ophørshændelse - OBS dog på særregel vedr. overgang til jobafklaring (se nedenforI).
Flow
DFDG modtager ophør af sygefravær.
Hvis der er sket ændringer i forhold til det registrerede sygefravær opdateres dette, for de ophørskoder der ikke er markeret med lyseblå baggrund i skema under CreateRecovery i IllnessRecoveryInformationService
Sender wsrm GetIllnessRecovery og GetAbsence til KSS med opdateringer - og GetIllnesUpdated til ydelsecenter.
KSS modtager besked om sygedagpengeophør fra sygedagpengesystemet, hvis der ikke er flere åbne sygefravær på borgeren – skiftes kontaktgruppe eller kontaktgruppen lukkes.
Fra release 2020-4, ved raskmelding hvor borger bliver placeret i en kontaktgruppe vil borgers personkategorisering på sygemelde tidspunktet igen blive aktiveret.
Hvis borger ikke havde en personkategorisering på sygemelde tidspunktet eller hvis personkategoriseringen er ulovlig for den kontaktgruppe borger er blevet raskmeldt til, vil borger blive default personkategoriseret til den KG borger bliver raskmeldt til.
Hvis en borger der er delvis ledig (supplerende dagpenge) – og derfor har flere fraværsforhold – lukker DFDG alle fravær, ved modtagelse af ophør af sygedagpenge.
Overgang til jobafklaring
Ved overgang til jobafklaring danner DFDG WSRM-beskeden GetIllnessUpdated. Som slutdato sættes i denne besked (efter ønske fra KSD) eventdate for skift til kontaktgruppe 13 (jobafklaring), dvs. første dag med jobafklaringsforløb og ressourceforløbsydelse under jobafklaring. KSD skal dermed selv fratrække 1 dag fra denne slutdato i WSRM'en for at finde sidste dag med sygedagpenge. Med mindre der fra jobcenterfagsystemet angives en særskilt eventdate for kontaktgruppeskiftet vil eventdate blive tolket som værende lig registreringdatoen.
(Ændring ift. forretning oprindeligt aftalt med eDagpenge ifm. sygedagpengereformen).
Ophør af fravær (Raskmelding) med fremtidig slutdato
For ophør af fravær (raskmeldinger) med en fremtidig slutdato, skal dette ophør sendes til KSD, hvis der er et abonnement.
Afsendelsen fra DFDG til KSD skal ske på ophørsdatoen (slutdato).
Bemærk alle andre modtagere (A-kasse og Jobcentre) får besked, når ophøret registreres.
Ophør af fravær (Raskmelding) med raskmeldingsårsag
For ophør af fravær (raskmeldinger) hvor raskmeldingsårsagen er angivet gælder følgende regler
Ved årsag "Tilkendt pension" (id 12), lukkes KG uagtet nuværende KG
Ved årsag "Revalideringsydelse" (id 27) ændres KG til KG 4 (revalidering)
Ved årsag "Overgår til fleksjob" (id 31) ændres KG til KG 7 (fleksjobvisiteret)
Ved årsag "Død" (id 4) lukkes KG. Og der sker ikke tilmelding, selvom borger var tilmeldt forud for overgangen til sygedagpenge.
Ved årsag "Overgået til ressourceforløb" (id 37) ændres KG til KG 11 (ressourceforløb)
Når der anvendes en af disse raskmeldingsårsager, overstyrer dette i forhold til eventuel angivelse af en anden kontaktgruppe i kontaktgruppeelementet ved raskmelding.
Ved lukning/ændring af KG håndteres / lukkes ulovlige fravær.
Ophør af fravær for fleksjobansatte
For fleksjobansatte er lavet en speciel logik:
Hvis borger har bevaret fleksjobansættelsen ved raskmelding: Borgeren returneres af DFDG til kontaktgruppen for fleksjobansatte (KG 10)
Hvis borger har mistet fleksjobansættelsen ved raskmelding: Borgeren flyttes af DFDG til kontaktgruppen for fleksjobvisiteret (KG 7)
OBS - DFDGs batchjob, der skifter til KG7 reagerer på fleksjobbets start- og slutdato. Det er derfor vigtigt at sagsbehandler ved eventuelle afbrydelser af fleksjob før planlagt/oprindeligt registreret slutdato ikke blot registrerer fleksjobbet i status afbrudt, men også opdaterer fleksjobbets slutdato til den dato, hvor personen ophører i fleksjobbet.
Fra release 2020-4, ved raskmelding hvor borger bliver placeret i en kontaktgruppe vil borgers personkategorisering på sygemelde tidspunktet igen blive aktiveret.
Hvis borger ikke havde en personkategorisering på sygemelde tidspunktet eller hvis personkategoriseringen er ulovlig for den kontaktgruppe borger er blevet raskmeldt til, vil borger blive default personkategoriseret til den KG borger bliver raskmeldt til.
Ophør af fravær for seniorjobbere
En borger i seniorjob (KG 23) der bliver sygedagpengemodtager fra beskæftigelse (KG 24) skal efter raskmelding sættes tilbage til seniorjob (KG 23).
Det betyder at for sygedagpengemodtager fra beskæftigelse (KG 24), der kommer fra seniorjob (KG 23), vil borgeren returneres af DFDG til kontaktgruppen for seniorjob (KG 23), hvis seneste tidligere kontaktgruppe var seniorjob (KG 23) og der er et tidsrum på maksimalt 6 timer fra personen var i seniorjob (KG 23) til personen blev sygedagpengemodtager fra beskæftigelse (KG 24).
NB: Perioden på de 6 timer fra sluttidspunkt på seniorjob (KG 23) og starttidspunkt på sygedagpengemodtager fra beskæftigelse (KG 24) er valgt, for at undgå at en seniorjobber har haft ansættelse i perioden mellem seniorjob (KG 23) og sygedagpengemodtager fra beskæftigelse (KG 24)
Hvis perioden er på over 6 timer vil borgerens kontaktgruppe sygedagpengemodtager fra beskæftigelse (KG 24) lukkes uden et kontaktgruppe skift.
Fra release 2020-4, ved raskmelding hvor borger bliver placeret i en kontaktgruppe vil borgers personkategorisering på sygemelde tidspunktet igen blive aktiveret.
Hvis borger ikke havde en personkategorisering på sygemelde tidspunktet eller hvis personkategoriseringen er ulovlig for den kontaktgruppe borger er blevet raskmeldt til, vil borger blive default personkategoriseret til den KG borger bliver raskmeldt til.
Ophør af fravær for "Selvforsørgede, ikke i beskæftigelse" (KG 17)
En borger i kontaktgruppen "selvforsørgede, ikke i beskæftigelse" (KG 17), der bliver sygedagpengemodtager fra beskæftigelse (KG 24), skal efter raskmelding sættes tilbage til selvforsørgede, ikke i beskæftigelse (KG 17), efter samme principper som for KG23 beskrevet ovenfor.
Ophør af fravær for ledige, der bliver syge
Hvis der ikke er oprettet kontaktgruppen ’Sygedagpengemodtager’ 60 dage efter første sygedag afsluttes sygemeldingen automatisk af et DFDG-batchjob – uden at borgeren (gen)tilmeldes (da vi ikke ved om borger skal gentilmeldes). Dette skyldes, at jobcentret i flg. sygedagpengeloven har 8 uger til at påbegynde opfølgningssagen. Der er således lagt 4 dage ekstra frist ind her. Reglen er indført for at forhindre at der står overflødige åbne sygemeldinger. Dette gælder for:
Dagpengemodtagere
Uden ydelse
Borgere, som ikke længere har en aktiv kontaktgruppe
Ved raskmelding aflyses visse indkaldelser og selvbookinger
Ved raskmelding aflyser DFDG automatisk opfølgningssamtaler (med samtaletidspunkt efter sidste sygedag) som jobcentret har indkaldt til eller som borger har selvbooket.
Raskmeld (tidl. CreateRecovery)
Metoden giver mulighed for at lave en raskmelding samtidig med en tilmelding og/eller et kontaktgruppeskifte eller afslutning af kontaktgruppe.
Bemærk at det ikke er muligt at raskmelde med denne hvis der samtidigt medsendes tilmelding med jobønsker. De medsendte jobønsker vil bortfalde. Hvis der skal medsendes jobønsker skal i stedet anvendes Komposit.SygemeldingService#Raskmeld
Metoden kan bruges til:
At foretage en raskmelding og en tilmelding til den gamle eller en ny tilmeldekategori.
At foretage en raskmelding, hvor den nuværende kontaktgruppe bibeholdes.
At foretage en raskmelding, hvor den nuværende kontaktgruppe blot skal afsluttes.
At foretage en raskmelding, hvor den nuværende kontaktgruppe skiftes til en anden kontaktgruppe.
Raskmelding fra KG13 (jobafklaring)
Når 13 bliver raskmeldt i Jobcenter, skal jobcentret tage stilling til, om borgeren skal gentilmeldes og hvilken kontaktgruppe og tilmeldekategori, der skal sættes af KSS.
Raskmelding fra KG25 (sdp-modtager fra ledighed)
Når KG25 (sygedagpengemodtagere fra ledighed) bliver raskmeldt i Jobcenter, skal borgeren gentilmeldes og kontaktgruppes sætte til den oprindelige kontaktgruppe af KSS.
Raskmelding fra KG24 (sdp-modtager fra beskæftigelse)
Når KG24 (sygedagpengemodtagere fra beskæftigelse) raskmelder sig på den sidste sygemelding, skal KSS lukke/skifte kontaktgruppe 24. Hvis dette ikke sker, lukkes kontaktgruppen af DFDG, dog undtaget hvis borger før sygdomsforløb var tilmeldt uden ydelse i seniorjob.
Ved raskmelding på en ikke sidste sygemelding sker der ingenting mht. kontaktgruppen.
Medsendte jobønsker
Der medtages jobønsker i snitfladen med henblik på at kunne sende disse ud i WSRM. Det er ikke lovligt for eksterne aftagere at kalde VisiteringOgStatus.SygemeldingService.Raskmelding med en raskmelding med tilmelding og jobønsker. Sker dette alligevel, vil jobønskerne gå tabt.
Forretningsregler:
Det er kun muligt at bruge metoden til fraværstypen 11 - Sygdom - sygmelding (dvs. at AbsenceTypeIdentifier ignoreres).
Tilmeldedato skal være dags dato eller i morgen.
Slutdato skal sættes ved raskmelding (fejlkode 4615 udløses hvis den mangler).
Hvis borgere raskmeldes samme dag som de sygemeldes, skal tilmeldingen ske d.d. + 1 for at undgå at personen står som syg og tilmeldt på samme tid.
Hvis personens kontaktgruppe skal bibeholdes, skal der ikke være angivet et kontaktgruppeelement.
Hvis der sættes et kontaktgruppelement ved raskmelding, må den satte GUID på den nye kontaktgruppen ikke være den samme som GUID'en på den aktuelle sygedagpengekontaktgruppe. Fejlkode 4675 - "The ContactGroupTypeIdentifier is invalid.
Hvis personens kontaktgruppe skal ændres, skal der være angivet et kontaktgruppeelement i raskmeldings-requestet (med mindre personen kommer fra fleksjobansat (KG 10) - se nærmere nedenfor).
Følgende gælder for borgere i kontaktgruppe 'Sygedagpengemodtager fra beskæftigelse (KG24)':
Hvis borgeren kommer fra 'Fleksjobansat (KG10)' og har en aktiv aktivitet, så flytter et batchjob i DFDG vedkommende til 'Fleksjobansat KG10'. Batchjobbet foranlediger skiftet af kontaktgruppe natten efter raskmelding.
Hvis borgeren kommer fra 'Fleksjobansat (KG10)', men aktiviteten er lukket, så flytter et batchjob i DFDG vedkommende til 'Fleksjobvisiteret (KG7)'. Batchjobbet foranlediger skiftet af kontaktgruppe natten efter raskmelding.
'Sygedagpengemodtager fra beskæftigelse KG24' lukkes (undtagen hvis borger før sygdomsforløb var tilmeldt uden ydelse i seniorjob, i så fald indplaceres borger igen til dette).
DFDGs batchjob, der skifter til KG7 reagerer på fleksjobbets start- og slutdato. Det er derfor vigtigt at sagsbehandler ved eventuelle afbrydelser af fleksjob før planlagt/oprindeligt registreret slutdato ikke blot registrerer fleksjobbet i status afbrudt, men også opdaterer fleksjobbets slutdato til den dato, hvor personen ophører i fleksjobbet.
Hvis borgeren er i kategori "AktivitetsParat" eller "UddannelsesParat" og der angives en tilmelding, men ikke en kontaktgruppe returneres SoapFault 9148 (The current category does not allow enrollment).
Hvis der eksisterer inaktive fravær på borgeren, og borgeren skiftes væk fra en sygedagpengemodtagerkontaktgruppe, sætter DFDG disse fravær til aktiv. Se yderligere regler herfor i PersonRegistrationService.
Det er ikke tilladt at raskmelde (sætte enddate) på en sygedom på kontaktgruppe 6, 24 eller 25 med AbsenceCauseTypeIdentifier = 99, da denne raskmeldeårsag ikke kan håndteres af KSD.
Hvis raskmeldingsårsag (AbsenceCauseTypeIdentifier) af KSS sættes til ”Overgår til jobafklaringsforløb” (Id 40) kastes fejlkode 6052 ”Codelist value is only for internal use”. Baggrunden er at denne årsag alene bruges af DFDG overfor KSD i forbindelse med, at borgeren overgår til Jobafklaring og dermed ressourceforløbsydelse - og sygedagpengeydelsen skal stoppes i KSD regi.
Hvis borgeren er sygedagpengemodtager (inkl. jobafklaring) og der er angivet en ny tilmelding, men ikke en ny kontaktgruppe (eller den angivne kontaktgruppe er sygedagpengemodtager), returneres fejl 5007, da det ikke er tilladt at tilmelde en borger som har en sygedagpengemodtager kontaktgruppe.
Raskmeldingsårsag
Ved raskmelding kan der angives en raskmeldingsårsag (AbsenceCauseTypeIdentifier).
Når a-kassen raskmelder på vegne af medlemmet, vil det være ”Raskmelding fra borger” (id 1), der er relevant.
Hvis der ikke angives raskmeldingsårsag, skal elementet AbsenceCauseTypeIdentifier udelades i request.
Raskmelding, når personen er blevet sygedagpengemodtager eller i jobafklaring
Hvis personen er blevet sygedagpengemodtager eller i jobafklaring - og der i raskmeldings kaldet (createRecoveryRequest) er angivet en ny tilmelding, men ikke en ny kontaktgruppe (eller den angivne kontaktgruppe er sygedagpengemodtager) - returneres en fejl , da det ikke er tilladt at tilmelde en borger som har en sygedagpengemodtager- eller jobafklaringskontaktgruppe.
Når a-kasse raskmelder:
Det forventes, at sætter personen i kontaktgruppe, som personen skal være a-kasse regi, dvs. KG dagpengemodtager (eller KG Uden ydelse og tilmeldekategori dimittend). Det vil typisk være den samme KG som personen var i inden sygdommen.
Mht. tilmelding skal der som tilmeldekategori (ClientCategoryTypeIdentifier) bruges ID 1, hvis der er tale om en dagpengemodtager, og ID 5. hvis der er tale om en dimittend, for DFDG ved ikke om en person (dimittend) skal tilmeldes som dagpengemodtager eller dimittend ud fra hvad han var før sygdommen.
KG 3 ”Kontanthjælpsmodtager omfattet af integrationsprogrammet” og KG 6 ”Sygedagpengemodtager” må ikke oprettes af eksterne serviceaftagere.
Internt i DFDG vil de 2 kontaktgrupper stadig kunne sættes i forbindelse med at en borger tilbageføres til den pågældende kontaktgruppe f.eks. i DFDG batchjob.
I den specielle situation hvor en borger der kommer fra KG 6, er blevet sat i KG 13 ”Jobafklaring” af jobkonsulenten og hvor det efterfølgende har vist sig at borgeren skulle være forblevet sygedagpengemodtager, skal jobkonsulenten i stedet sætte borgeren i KG 24 ”Sygedagpengemodtager fra beskæftigelse” eller KG 25 ”Sygedagpengemodtager fra ledighed”.
Ved registrering af AbsenceCause 41-46 på 'Sydom - sygemelding' (id 11) kastes en fejl 9361 (AbsenceCause is illegal for this AbsenceType)
Der kan ikke anvendes AbsenceCauseTypeIdentifier id 36 (annullering / sletning) eller 39 (afslutning efter 60 dage), når først sygedagpengesagen er oprettet i KSD, dvs. når der er tilknyttet et UUID på "sygdom - sygemelding". Der kastes fejlkode 9361 (AbsenceCause is illegal for this AbsenceType). Evt. ulovlige fravær ved kontaktgruppeskift ved raskmelding lukkes/slettes automatisk af DFDG ud fra kombination af fraværet, ny kontaktgruppe og personkategori (AbsenceValidationRuleSets)
Dette gælder dog ikke for fravær 11 (Sygdom - sygemelding), hvor DFDG (fortsat) kaster en fejl.
Fra release 2020-4, ved raskmelding hvor borger bliver placeret i en kontaktgruppe vil borgers personkategorisering på sygemelde tidspunktet igen blive aktiveret.
Hvis borger ikke havde en personkategorisering på sygemelde tidspunktet eller hvis personkategoriseringen er ulovlig for den kontaktgruppe borger er blevet raskmeldt til, vil borger blive default personkategoriseret til den KG borger bliver raskmeldt til.
En allerede registreret raskmeldingsdato, der er d.d. eller fremtidig, kan ændres eller slettes, selvom KSD har tegnet abonnement på fraværet (da KSD ikke har fået / får besked fra DFDG om raskmelding før raskmeldingdato er passeret).
Der er ikke krav om jobønsker ved raskmelding da borger forventes at have jobønsker fra forløbet inden sygemeldingen.
Ledighedsgrad bruges ifm. dagpengemodtagere til at afgøre om der skal betales a-dagpenge (fuldt ledig) eller sygedagpenge de første 14 dage af sygemeldingen
Raskmelding Fra Jobnet:
Raskmelding foretages altid pr. dags dato. Sidste sygedag (slutdato) for borgeren bliver dermed dags dato minus 1 (med mindre borger også er blevet sygemeldt pr. dags dato. I dette tilfælde raskmeldes borger fra "i morgen" og gentilmeldes via batchjob)
Ved raskmelding fra Jobnet vil borger, der forud for sygekontaktgruppen har været i KG 14 (Førtidspensionister), blive flyttet tilbage til kontaktgruppen, borger var i før flytningen til sygekontaktgruppen.
Ved raskmelding fra Jobnet vil borger, der forud for sygekontaktgruppen har været i KG 23 (Seniorjobber), blive flyttet tilbage til kontaktgruppen, borger var i før flytningen til sygekontaktgruppen, hvis der var max. 6 timer fra ophør af KG23 til skiftet til KG24 (samme regler som ved raskmelding fra KSD - se nærmere beskrivelse på forretningssiden for IllnessRecoveryInformationService).
Fra release 2020-4, ved raskmelding fra Jobnet, hvor borger placeres i en kontaktgruppe, placeres borger i samme personkategori som på sygemeldingstidspunktet.
Hvis borger ikke havde en personkategorisering på sygemeldingstidspunktet eller hvis personkategoriseringen er ulovlig, for den kontaktgruppe borger raskmeldes til, vil borger blive default personkategoriseret.
Fra release 2020-4, ved raskmelding fra Jobnet, hvor borger gentilmeldes, placeres borger i samme klientkategori og kontaktgruppe som på sygemeldingstidspunktet.
For kontaktgruppe 13 (Jobafklaring) sættes borger i den kontaktgruppe, som svarer til klientkategorien på sygemeldingstidspunktet.
Overblik over tilmelding i forbindelse med raskmelding
Kontaktgruppe | Personkategori | Tilmeldes |
---|---|---|
Kontanthjælpsansøger /-modtager (id 2) | Jobparat (id 4) eller Ikke visiteret (id 8) | Ja |
Kontanthjælpsansøger /-modtager (id 2) | Aktivitetsparat (id 5) | Nej |
Kontanthjælpsansøger /-modtager omfattet af integrationsprogrammet (id 3) | Jobparat (id 4) eller Ikke visiteret (id 8) | Ja |
Kontanthjælpsansøger /-modtager omfattet af integrationsprogrammet (id 3) | Aktivitetsparat (id 5) | Nej |
Fleksjobvisiteret (Id 7) | - | Nej |
Uddannelseshjælpsansøger /-modtager (id 12) | Åbenlyst uddannelsesparat (id 6) | Ja |
Uddannelseshjælpsansøger /-modtager (id 12) | Aktivitetsparat (id 5), Uddannelsesparat (id 7) eller Ikke visiteret (id 8) | Nej |
Jobafklaring (id 13) | - | Nej |
Seniorjobbber | - | Ja |
Integrationsydelses/-modtager (id 26) | Jobparat (id 4) eller Ikke visiteret (id 8) | Ja |
Integrationsydelses/-modtager (id 26) | Aktivitetsparat (id 5) | Nej |
Integrationsydelsessansøger /-modtager omfattet af integrationsprogrammet (id 27) | Jobparat (id 4) eller Ikke visiteret (id 8) | Ja |
Integrationsydelsessansøger /-modtager omfattet af integrationsprogrammet (id 27) | Aktivitetsparat (id 5) | Nej |
Integrationsydelsessansøger /-modtager med uddannelsespålæg (id 28) | Åbenlyst uddannelsesparat (id 6) | Ja |
Integrationsydelsessansøger /-modtager med uddannelsespålæg (id 28) | Aktivitetsparat (id 5), Uddannelsesparat (id 7) eller Ikke visiteret (id 8) | Nej |
Overgangsydelsesmodtagere omfattet af introduktionsprogram efter INL (id 29) | Jobparat (id 4) eller Ikke visiteret (id 8) | Ja |
Overgangsydelsesmodtagere omfattet af introduktionsprogram efter INL (id 29) | Aktivitetsparat (id 5) | Nej |
For alle grupper gælder at hvis borgeren var tilmeldt før sygemeldingen så genoprettes tilmeldingen.