Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Table of Contents

Trin i uddannelsespålæg

På Jobnet er uddannelsespålægget opdelt i 4 trin:

...

Nedenfor beskrives flowet i uddannelsesplanen.

Trin 1 (uddannelsespålæggets trin 1)

På trin 1 skal den unge indsende indgive ønsker til jobcentret om uddannelse. Der er ikke begrænsninger på, hvor mange ønsker den unge kan indsende, dette sker direkte til sagsbehandler udenom DFDG. Sagsbehandleren kan publicere lave en planversion med en frist og en kommentar (planbeskrivelse) eksempelvis en information om, hvor mange ønsker, den unge som minimum skal finde. Det er ikke en pligt for den unge at registrere disse ønsker via Min plan/uddannelsespålægget på Jobnet.

Hvis sagsbehandleren ikke kan godkende de ønsker, som den unge har indsendtindgivet, kan sagsbehandleren publicere en planversion opdaterer planen med besked herom og evt. en ny frist. Sagsbehandleren skal dog vurdere, om den unges ønsker/kommentar skal medtages i den nye planversion. Hvis de ikke medtages, bliver de overskrevet i den nye planversion.

Trin 2 (uddannelsespålæggets trin 2)

Når sagsbehandleren har godkendt den unges uddannelsesønske(r), igangsætter sagsbehandleren trin 2. Her "ophøjer" sagsbehandleren det/de konkrete uddannelsesønske(r) til uddannelsesmål og sætter en frist for, hvornår den unge skal have valgt konkrete uddannelsessteder og tilhørende ansøgningsfrister samt 1. studiedag.

Dette trin er valgfrit for jobcentret at iværksætte, men for at give den unge størst muligt ansvar for sin egen situation og for at motivere den unge, kan trinet anvendes for unge, som jobcentret vurderer det gavnligt for.

Der er på Jobnet ikke begrænsninger på, hvor mange uddannelsessteder, den unge kan indsende til sagsbehandleren . På Jobnet valideres der ved indsendelse af uddannelsessted alene på, at den unge har udfyldt uddannelsesnavn. Hvis den unge ikke har udfyldt ansøgningsfrist og 1. skoledag, er det vigtigt, at sagsbehandleren udfylder det. Hvis ikke det udfyldes, kan den unge ikke efterfølgende indsende besked om ansøgning og status på ansøgningen.der sammen med den unge aftaler hvormange uddannelsessteder der skal indgives til sagsbehandleren.

Hvis sagsbehandleren ikke indenfor fristen kan godkende uddannelsessteder der er indgivet, kan sagsbehandleren publicere en planversion opdaterer planen med besked herom og evt. en ny frist.

Trin 3 (uddannelsespålæggets trin 2)

Hvis sagsbehandleren kan godkende den unges ønsker til uddannelsessted(er), igangsætter sagsbehandleren trin 3, og der sættes en frist til den unge for, hvornår ansøgning skal være foretaget (den lovmæssige trin 2-frist).

Den unge skal herefter udarbejde selve ansøgningen(erne) gennem optagelse.dk, og dette sker udenfor regi af Jobnet. Når den unge har modtaget kvittering på, at ansøgningen er modtaget fra uddannelsesinstitutionen eller ansøgningshjemmeside, skal den unge på Jobnet opdatere status på den enkelte ansøgning og indsende beskeden ’Jeg har ansøgt’ kommunikeret dette til sagsbehandleren.

Når den unge har ansøgt på de aftalte uddannelser, afventes svar fra uddannelsesinstitutionen. Når svaret foreligger, kan den unge opdatere resultatet på Jobnet ved enten at sætte status til

  • ’Optaget’,

  • ’Venteliste’ 

  • ’Afslag’

og indsender optagelsesstatus til sagsbehandleren.
DFDG vil parallelt med den unges egen registrering vedrørende optagelse eller ikke DFDG vil parallelt dette via UDB modtage en tilsvarende status fra UDB. På nuværende tidspunkt synkroniserer DFDG ikke disse to status, men sender begge status fra UDB sender til sagsbehandleren.

Hvis den unge indsender indgiver besked om, at den unge optaget på en uddannelse, får skal sagsbehandler oplyse om at den unge på Jobnet vist besked om, at der skal huske at ansøge om SU.

Trin 4 (uddannelsespålæggets trin 3)

Hvis den unge er optaget på en eller flere uddannelser, igangsætter sagsbehandleren trin 4.

...

Når planversion på trin 4 publiceresoprettes, sendes oplysninger om den unge til uddannelsesinstitutionen. Kommunikationen mellem jobcenter og uddannelsesinstitution er nærmere beskrevet i nedestående afsnit Dataflow mellem borger og interessenter samt på

...

...

...

Info

Når fristen på trin 4 er nået, bliver den unge automatisk afmeldt med årsagen ’Ordinær uddannelse’ via DFDG batchjob, og kontaktgruppen ændres til ’Uden ydelse’. Kontaktgruppen ændres af hensyn til eventuelle mentorforløb, som fortsættes under uddannelsen (efterværn).

Note

Kendt problem

Det har siden uddannelsesplanens indførelse i release 2015-1 været et kendt problem, at der kan være dagpengemodtagere, som under visse omstændigheder (LAB § 95, stk. 4) har ret til at få uddannelsen som tilbud, indtil personen har haft 6 mdrs. ledighed. Ovenstående er beskrevet på side 22 i DFDG-releasenoten fra release 2015-1.

I den situation må jobcentret - som hidtil - gentilmelde borgeren med en kommentar til a-kassen om, at borgeren har været afmeldt som følge af en fejl.

Hvis den unge ikke er optaget på de ansøgte uddannelser, tager sagsbehandleren stilling til, om den unge skal starte forfra i processen.

Når et trin afsluttes, låses data, og der kan ikke mere ændres i data, med mindre sagsbehandleren genåbner trinet og giver en ny frist og dermed publicerer danner en ny versionplan. Data for låste trin medtages ikke i nye versioner af uddannelsesplanen og ligger kun i historik.

...

  • Der dannes en ny version af uddannelsesplanenplanen

  • Data fra de efterfølgende trin bliver ryddet og vil kun kunne findes i historikken

  • Data på det trin, der genåbnes, kan ryddes eller bevares alt efter sagsbehandlerens valg

Sagsbehandleren skal ved publicering oprettelsen af et genåbnet trin i uddannelsespålægget sætte en ny frist og evt. kommentar/planbeskrivelse.

Dataflow mellem den unge og interessenter

Drawio
zoom1
simple0
inComment0
pageId10977288
custContentId3116662987
lbox1
diagramDisplayNameUddpaalaegflow.drawio
contentVer5
revision5
baseUrlhttps://starwiki.atlassian.net/wiki
diagramNameUddpaalaegflow.drawio
pCenter0
width2571
links
tbstyle
height1121

Delelementer i flow

Excerpt

Den unge melder sig ledig - Profilafklaring (forberedelsesskema)

  1. En ung under 30 år (dog 25 år for dagpengemodtagere) er blevet ledig og DFDG har modtaget oplysninger om dette enten via

    1. Jobnet hvor den unge selv har meldt sig ledig og blevet sat i målgrupper for uddannnelseshjælp

    2. Jobcentrer hvor den unge har henvendt sig og sagsbehandler har sat den unge i målgrupper for uddannnelseshjælp

    3. KY, hvor der er modtaget en bevillig med uddannelseshjælp på den unge

  2. Den unge vil på Jobnet, blive tilbudt at udfylde et spørgeskema, som led i forberedelse forud for 1. samtale i jobcenteret.  se Profilafklaring - Forberedelsesskema - med algoritme (indtil 2022-1)uden algoritme
    Hvis spørgeskemaer udfyldes så:

    1. Beregnes et resultat

    2. Den unge får resultatet tilbage og det bliver vist på Jobnet

    3. Der sendes en WSRM til Jobcentrer med resultat

  3. Herefter afventes næste fase i flowet på at enten sagsbehandler eller den unge arbejder med uddannelsesplanen

Den unge får et uddannelsespålæg - hurtig igang med indsats, på vej i uddannelse

Hurtig igang med indsat

  1. I forbindelse med første samtale se Samtaler og øvrige møder vil:

    1. Den unge blive visiteret. (Denne del er ikke beskrevet i ovenstående flow)

    2. Den unge vil få et uddannelsespålæg, baggrunden for denne afgørelse er den unges tidligere uddannelse m.v.

    3. Der vil bliver oprette en Min plan for den unge, i dette flow en uddannelsesplan (andre plantyper behandles ikke her) og får sig sin først frist.
      Uddannelsesplan vil types start på trin 1 se ovenstående afsnit Trin i uddannelsespålæg

    4. Der vil bliver oprette et abonnement i UDB således der kan udveksle oplysninger om den unge. Abonnementet oprettes tilbage i tid fra borger 15 års fødelsesdag

    5. DFDG vil sende stamoplysninger samt information om der er et uddannelsespålæg på den unge til UDB. Disse oplysninger gøres vil UDB også tilgængelig for Ungeindsatsen

  2. Herefter afventes næste fase i flowet på at enten sagsbehandler eller den unge arbejder med uddannelsesplanen

På vej i uddannelse

  1. Den unge indsender indgiver ønsker til uddannelse og direkte til sagsbehandleren godkender der behandler disse. Se ovenstående afsnit Trin 1 (uddannelsespålæggets trin 1)

    For hver opdatering den unge foretager senders besked (WSRM

    )

    til Jobcentret

  2. Når sagsbehandleren har godkendt den unges uddannelsesønske(r), oprettes uddannelsesmål og sætte ny frist. Se ovenstående afsnit Trin 2 (uddannelsespålæggets trin 2)

  3. Når den unge og sagsbehandleren har aftale hvilke ansøgninger den unge foretage sættes en frist til unge for, hvornår ansøgning skal være foretaget (den lovmæssige trin 2-frist). Se ovenstående afsnit Trin 3 (uddannelsespålæggets trin 2)

  4. Den unge udarbejde selve ansøgningen på http://optagelse.dk

    1. Optagelse.dk og uddannelsesinstitutionen behandler ansøgningen og foretage afgørelse omkring optagelse

    2. Resultatet af afgørelsen hentes via UDB af DFDG og DFDG videresender (WSRM) resultatet til Jobcenteret
      Resultatet fra UDB synkroniseres ikke pt. med den unges egen registrering fra Jobnet

    3. Den unge registrere resultatet fra ansøgningen på Jobnet og DFDG sender besked til Jobcentret om dette.

  5. Herefter igangsætte sagsbehandler næste fase i flowet.

Når den unge er optaget på eller igang med en uddannelse - fastholdelse i uddannelse med gennemførsel af uddannelse som hovedmål

Den unge er optaget

Denne del af flowet igangsættes når den unge er optaget på en uddannelse. Se ovenstående afsnit Trin 4 (uddannelsespålæggets trin 3).

  1. Sagsbehandler i jobcentret registrere, eller sikre at der er registrere en kontakt i Jobcentret samt behov for støtte, mentor m.m.

  2. Sagsbehandleren Sætte den unge på trin 4

    1. Når den unge enten bliver sat i trin 4 eller DFDG fra UDB modtager oplysninger om den unge er optaget sender DFDG alle relevante oplysningen om den unge, uddannelsespålæget, eventulle støttebehov, mentor, kontaktoplysninger i jobcentret m.m. til UDB

    2. Disse oplysninger gøres fra UDB tilgængelig for uddannelsesinstitutionen

  3. Uddannelsesinstitutionen registrere en kontakt i uddannelsesinstitutionen

    1. Kontaktpersonen i uddannelsesinstitutionen hentes i UDB af DFDG og DFDG sender en besked (WSRM) til Jobcenteret

  4. Herefter er den unge fra optagelsesdatoen igang med sit uddannelsesforløb og næste fase opfølgning under uddannelsesforløbet.

Den unge er igang med uddannelsen

Denne del af flowet igangsættes når den unge er startet på sit uddannelsesforløb.

  1. Uddannelsesinstitutionen registeret en hændelse i forbindelse med uddannelsesforløbet. Uanset hændelsen følges nedenstående model for flow af data

    1. Uddannelsesinstitutionen registrerer

    2. DFDG henter oplysningerne i UDB

    3. DFDG sender en besked (WSRM) til jobcentret, der så iværksætte den nødvendig handling

  2. Handlingen er bestemt ud fra de oplysninger der kommer fra uddannelsesinstitutionen

    1. Nye kontaktoplysninger i uddannelsesinstitutionen

      1. Jobcentret foretaget ikke en decideret handling på dette anden end oplysninger gøre tilgængelig for sagsbehandler

    2. Risiko for frafald

      1. Sagsbehandleren i jobcenter behandler risiko og taget eventuelt en samtale med den unge og vurder behove for en mentor eller andet støttebehov

    3. Afbrydelse af uddannelse

      1. Sagsbehandleren vurder om der er behov for sanktion hvis der søges uddannelseshjælp igen eller kommer den unge i det normale flow i beskæftigelsesindsatsen

    4. Den unge har gennemført uddannelsen

      1. Sagsbehandleren i jobcentret lukker sagen og abonnementet stoppes
        Hvis den unge efter endt uddannelse ikke kommer i beskæftigelses startes et normalt ledighedforløb op.

  3. Jobcenter registrerer ændringer (ikke vist i flow tegning)

    1. Jobcenteret ændrer i kontaktoplysninger, den unges støttebehov eller mentor

    2. DFDG sender disse opdateret oplysninger til UDB

    3. UDB gør disse oplysninger tilgængelig for uddannelsesinstitutionen

Når den unge ikke mere er i målgruppen

Den unge kan af flere årsager falde ud af målgruppen fælles for alle disse årsager er at abonnementer til UDB stoppes. Udover at den unge kan have gennemført sin uddannelse, se Uddannelsesplan og uddannelsespålæg /wiki/spaces/GI/pages/10977286 for årsager til den unge ikke længere er i målgruppen.