/
Formidling af ordinært job

Formidling af ordinært job

Gældende indtil 11. marts 2023 (release 2023-1 idriftsat 10. marts 2023)

Baggrund

Det er foreslået i Beskæftigelsesreformen – for at sikre en koordineret indsats i forhold til virksomhederne på tværs af kommuner, arbejdsløshedskasser og andre aktører – at der etableres et landsdækkende register omfattende ordinært job og tilhørende formidlinger som en del af det fælles it-baserede datagrundlag (DFDG).

Behandlingen af forespørgsler på formidling af ordinært job håndteres først og fremmest i de kommunale systemer, hvor jobkonsulenterne i forvejen har deres arbejdsprocesser. A-kasserne og fagforbund har mulighed for at anvende dette, men det er ikke et krav.

Virksomhederne har mulighed for selvbetjening gennem Jobnet for arbejdsgivere (JobAG) og dermed at kunne oprette og opdatere sine forespørgsler på formidling af ordinært job samt for at se de formidlinger der er foretaget af jobcentre, a-kasser og fagforbund.

Flowbeskrivelse

Virksomhedshenvendelse om formidling til et ordinært job

  1. En virksomhed, der har behov for arbejdskraft til et ordinært job og gerne vil have jobcentret og evt. a-kassen til at hjælpe med at finde denne rette arbejdskraft.
    Virksomheden kan så:
    1. Henvende sig direkte i jobcentret eller a-kassen.
      Ønsker jobcentret eller a-kassen at gøre en sådan henvendelse om ordinært job tilgængelig for andre jobcentre og a-kasser (landsdækkende) sker det ved at oprette en forespørgsel på formidling til et ordinært job i DFDG evt. inkl. en tovholder og primære formidlingmyndigheder.
      Hvis jobcentret eller a-kassen ikke opretter en forespørgsel på formidling til et ordinært job i DFDG forbliver henvendelsen lokalt ude i det enkelte Jobcenter eller a-kasse.
    2. Gå ind på JobAG og gennem selvbetjening oprette en forespørgsel på formidling til et ordinært job. Her vil forespørgslen automatisk være tilgængelig for alle jobcentre og a-kasse.
  2. Når en forespørgsel på formidling til et ordinært job oprettes i DFDG, vil DFDG sende en besked (WSRM) til det ansvarlige jobcenter (det jobcenter som virksomheden har angivet, hvis intet angivet: Det jobcenter, hvor virksomheden ligger).
  3. DFDG vil ved oprettelsen også etablere en formidlingslog i tilknytning til det ordinære job, der ved oprettelsen kun indeholder et log-element for oprettelsen.
  4. Herefter kan der formidles af jobcenter eller a-kasse og hvis der en en tovholder tilknyttet vil formidlingerne blive kvalitetssikret (se nedestående flow).
  5. Når kandidaterne er tilgængelige for virksomheden kan virksomheden fortage udvælgelse af kandidater. (se nedenstående flows)

Formidling af kandidater til virksomhed

Her beskrives flowet omkring behandles kun ordinært job tilgængelig for andre jobcentre og a-kasser (landsdækkende) som er gemt i DFDG. Henvendelsen der kun er registreret lokalt er ikke en del at denne løsning.  

Formidling af kandidater fra jobcenter eller en a-kasse til et ordinært job kan overordnet ske ud fra 2 vinkler:

  • En jobkonsulent i et jobcenter eller en a-kasse har en ledig som de ønsker at finde beskæftigelse til.
  • En virksomhedskonsulent i et jobcenter vil hjælpe en virksomhed med at finde ledige til det arbejdskraftbehov virksomheden har.

Uanset hvilken vinkel job/virksomhedskonsulenten har, er formidlingsflow det samme.   

Denne formidlingsproces kan foregå parallelt i flere jobcentre og a-kasser.

  1. En sagsbehandler i et jobcenter eller en a-kasse henter/søger via eget system relevante ordinære jobs fra DFDG.
  2. Når en sagsbehandler i et jobcenter eller en a-kasse har fundet det ønskede ordinær job, returnerer DFDG alle data om dette inkl. den eksisterende formidlingslog.
  3. Jobcentret eller a-kassen finder en eller flere kandidater til det valgte ordinær job (kan ske ud fra de 2 ovennævnte vinkler).
  4. Jobcenter eller en a-kasse fortager en registreringen af selve formidlingen (listen af kandidater) i DFDG, DFDG sender herefter besked (WSRM) til alle berørte parter.
  5. Hvis der er en tovholder tilknyttet, er det tovholderens ansvar at sikre at der foretage en hurtig godkendelsesproces, i dette godkendelsesunderflow vil:
    1. DFDG også sende en besked (WSRM) til tovholderens jobcenter om der er nye kandidater der skal godkendes.
    2. Tovholderen fortager godkendelse og registrere denne i DFDG og hvis
      1.  Kandidat godkendes gøres kandidaten tilgængelig for virksomhed.
      2.  Kandidaten ikke godkendes bliver kandidaten ikke tilgængelig for virksomheden.
    3. DFDG sender besked tilbage til den formilende myndighed med resultatet af tovholders godkendelsesproces.
  6. Kandidater er tilgængelige for virksomheden, virksomheden vil få besked fra DFDG (e-mail) og virksomheden kan foretage sin udvælgelse af kandidater. (se nedestående flows).

Virksomheden udvælger kandidater

Når et jobcenter eller en a-kasse har registreret sin formidling og en evt. tovholder har godgendt formidlingerne har virksomheden grundlaget for at foretage en udvælgelse blandt de formidlede kandidater. Da formidlingsprocessen kan forgå parallent i flere jobcentre og a-kassen vil ikke alle formidlinger komme til virksomheden af en gang, men de vil komme efterhånden som de bliver registreret og evt. godkendt.

  1. Når en formidling bliver gjort tilgængelig for virksomheden enten direkte eller når den bliver godkendt af en tovholder, vil DFDG sende en e-mail til virksomheden
    Eventuelle beskeder, direkte fra jobcentret til virksomheden, beskrives ikke i dette flow.  
  2. Derefter afventes at virksomheden går i gang med sin udvælgelse af kandidater, det kan ske umiddelbart efter modtagelsen af e-mailen. Virksomheden kan også vælge at vente en periode til der er tilstrækkelige med kandidater til rådighed f.eks. ved der er flere formidlinger fra flere jobcentre/a-kasser. Det er virksomheden selv der vælger hvilken proces der passer bedst til deres behov.
  3. Når virksomheden går i gang med udvælgelsen vil virksomheden så:
    1. Gå ind på JobAG og ser de formidlinger kandidater, deres Jobnet CV'er og andre oplysninger
    2. Vurdere kandidater 
  4. Når virksomheden har nået en konklusion mht. valg af kandidat uanset om det positivt eller ej, kan virksomheden:
    1. Kontakte jobcenter eller a-kasse direkte (typisk det ansvarlige jobcenter) med resultatet. Jobcenter eller a-kasse vil så ajourføre det ordinære job f.eks. ved at sættes dets status til lukke, hvis virksomhedens behov er opfyldt
    2. På JobAG selv opdateret med resultatet af udvælgelsen og hvis virksomheden har:
      1. Fået opfyldt sit behov/behovet er ikke mere relevant, så sættes status til lukke, således at virksomheden ikke får flere henvendelser fra jobcenter eller a-kasse.
      2. Fået de kandidater de har behov for nuværende, så gøres formidlingsønsket inaktive, således at virksomheden ikke får flere henvendelser fra jobcenter eller a-kasse.
      3. Ikke har fået brugbare kandidater så:
        1.  Opdaterer selve det ordinære job, så den bliver mere præcis mht. virksomhedens behov eller kvalifikationskrav og afvente nye formidlinger.
        2. Afvente nye formidlinger.
  5. Når resultatet er registeret enten af virksomheden selv i JobAG eller af jobcenter/a-kasse i DFDG, vil DFDG sende en besked (WSRM) til det ansvarlige jobcenter, det oprettende jobcenter, eventuelle primære formidlingsmyndigheder og alle jobcenter og a-kasser der har opdateret på formidlingslog eller har borgere på formidlingsloggen.

Fjerne kandidater

En kandidat, der allerede er formidlet kan fjernes af  jobcentret eller a-kassen så kandidaten ikke mere er tilgængelig for virksomheden, f.eks. fordi kandidaten har fået andet arbejde.

  1. Jobcentret eller a-kassen der ønsker at fjerne en kandidat, kan hente det relevante ordinær job og på den borger der ikke mere skal være formidlet, sætte status på netop denne formidling.
  2. Virksomheden kan ikke mere se den fjernede borger i JobAG.  

Mere beskrivelse

Ansvarligt jobcenter

Der vil altid være et ansvarlige jobcenter som har pligt til at sikre at henvendelsen fra virksomheden behandles. 

Tovholder

På en forespørgsel om formidling fra en virksomhed skal der tilknyttes en tovholder. Tovholderens funktion er at kvalitetssikre formidlingerne på vegne af alle jobcentere eller a-kasser inden formidlingerne gøres tilgængelig for virksomheden.

Primære formidlingsmyndigheder

På et ønske om formidling er det muligt at tilknytte de myndigheder der har indgået en samarbejde omkring formidling til ordinære jobs. Disse primære formidlingsmyndigheder vil få direkte besked fra DFDG omkring ønsket og formidlinger, og indtil det ansvarlige jobcenter åbner rekrutteringen fra at være intern til at være landsdækkende, er det kun de primære formidlingsmyndigheder der kan se den, og formidle på den.

Beskeder om formidlingsønsker og evt. tilhørende formidlinger

DFDG sender beskeder i form af WSRM til jobcentret og mail til virksomheden.

Åben formidling på alle ordinære jobs

Modellen tager udgangspunkt i at alle ordinære jobs der lægges ind kan ses og formidles på af jobcentre og a-kasser således at virksomheden får det bedst mulige felt af kandidater. Når en rekruttering oprettes er den som udgangspunkt intern, og kun synlig for de primære formidlingsmyndigheder. Disse (typisk tovholderen) åbner så op så rekrutteringen bliver gjort landsdækkende så snart dette er relevant.  

Primære services