Love og regler på beskæftigelsesområdet
Der sker løbende en lang række ændringer i form af nye love og bekendtgørelser. En optælling for 2013 viser fx, at der her blev vedtaget eller udstedt/ændret:
- 6 Love/Lovbekendtgørelser
- 57 Bekendtgørelser
I bekendtgørelse om det fælles it-baserede datagrundlag og statistiske datavarehus for beskæftigelsesindsatsen fastsættes bestemmelserne for indberetning af data: Indberetning af data til det statistiske datavarehus og det fælles datagrundlag, jf senest bkg. nr. 1282 af 14. september 2022 med senere ændringer.
De væsentligste love og regler er:
- Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats (LAB), jf. senest lbk. nr. 701 af 22. maj 2022 med senere ændringer
Indeholder de mest centrale regler for beskæftigelsesindsatsen. Loven indeholder bl.a. regler om:
- Til- og afmelding
- Individuelt kontaktforløb og visitering
- Min plan
- Tilbudsmuligheder m.v.
- Ret og pligt
- Indsatsen overfor beskæftigede
Loven trådte i kraft som en ny hovedlov - og afløste den tidligere hovedlov, der også havde titlen Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.
- Lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., jf. senest lbk. nr. 234 af 10. februar 2022 med senere ændringer
Til regelsættet for både lønmodtagere og selvstændige hører bl.a. reglerne om optagelse i en a-kasse, medlemskab, forsikringsstatus og overflytning. Herudover hører reglerne om forsikrede lediges ret til arbejdsløshedsdagpenge, herunder beskæftigelseskrav og dagpengeperiode, beregning af dagpengesats, supplerende dagpenge, fradrag i dagpenge, dagpenge ved deltagelse i aktivering eller uddannelse samt selvvalgt uddannelse - og endelig reglerne om rådighed og selvforskyldt ledighed.
Til området hører også G-dagsreglerne og reglerne om feriedagpenge. Loven regulerer også retten til efterløn.
- Lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen m.v., jf. lbk. nr. 1294 af 20. september 2022 med senere ændringer
Loven fastlægger organiseringen og ansvaret for og styringen af beskæftigelsesindsatsen efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, lov om aktiv socialpolitik, lov om sygedagpenge, lov om ret til orlov og dagpenge ved barsel og lov om kompensation til handicappede i erhverv m.v.
Loven fastlægger endvidere ansvaret for og styringen af beskæftigelsesindsatsen efter lov om integration af udlændinge i Danmark (integrationsloven). Endelig fastlægger loven rammerne for it-understøttelsen af beskæftigelsesindsatsen og pligt til indberetning og ret udveksling af nødvendige data mellem de forskellige aktører på beskæftigelsesområdet.
- Lov om sygedagpenge, jf. lbk. nr. 1263 af 2. september 2022 med senere ændringer
Lov om sygedagpenge har til formål at yde økonomisk kompensation ved fravær på grund af sygdom. Endvidere skal loven medvirke til, at den sygemeldte genvinder sin arbejdsevne og vender tilbage til arbejdsmarkedet så hurtigt som muligt, samt at understøtte samarbejdet mellem kommuner, virksomheder og andre relevante aktører for at nedbringe og forebygge sygefravær.
- Lov om varsling m.v. i forbindelse med afskedigelser af større omfang (varslingsloven), jf. lbk. nr. 291 af 22. marts 2010 med senere ændringer
Indberetninger om afskedigelser af større omfang skal ifølge varslingsloven ske til det regionale arbejdsmarkedsråd.
- Lov om social service (serviceloven), jf. lbk. nr. 170 af 24. januar 2022 med senere ændringer
Formålet med denne lov er at tilbyde rådgivning og støtte for at forebygge sociale problemer, at tilbyde en række almene serviceydelser, der også kan have et forebyggende sigte, og at tilgodese behov, der følger af nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer.
- Lov om integration af udlændinge i Danmark (integrationsloven), jf. lbk. nr. 1146 af 22. juni 2020 med senere ændringer
Lovens formål er at sikre, at nyankomne udlændinge får mulighed for at udnytte deres evner og ressourcer med henblik på at blive deltagende, selverhvervende og ydende medborgere på lige fod med samfundets øvrige borgere i overensstemmelse med grundlæggende værdier og normer i det danske samfund.