STAR principper for Applikation – Logisk

Version 1.0 (02-12-2022)

Princip

Rationale

Implikation

#G1: En applikations funktionalitet og performance skal kunne testes automatisk.

Det er tidskrævende og behæftet med risiko for testfejl, når applikationsfunktionalitet og -performance testes manuelt.

Hele applikationsstakken skal instrumenteres med mulighed for gennemførsel af og rapportering på automatisk test. Dette gælder alle testtyper.

#G2: En applikation skal være modulært opbygget med stærke selvstændige og udskiftningsbare moduler, der kan indgå i et større systemkompleks ved hjælp af lave, løse koblinger.

Princippet bidrager til stor fleksibilitet, lang applikationslevetid og god integrérbarhed.

Applikationsdesignet skal afspejle princippet, således at fx modularitet og “high cohesion / low coupling” udgør kerneelementer i applikationen.

#G3: En borgervendt applikation skal særligt imødekomme behov hos borgere med lav digital kapital. Selvbetjeningsløsninger skal understøtte assisteret betjening.

STAR’s borgervendte applikationer anvendes også af personer, der er utrygge ved at anvende digitale løsninger.

Behandling af kvalitetsattributten “Usability (UX)” skal vægtes højt i design- og udviklingsarbejdet med applikationerne.

#G4: En applikation skal udvikles med cloud-deployment for øje.

STAR ønsker at drifte vores it-løsninger i cloud, når der er etableret en produktionsmoden platform hos STARs driftsleverandør.

Det skal være muligt at migrere en applikation fra anvendelse af a) traditionelle on-premise teknologier til først b) Cloud- eller direkte til c) Cloud-native teknologier eller d) en hybrid.

#G5: Anvendelse af 3. parts software i STARs applikationer skal finde sted med grundig omtanke. Tekniske og forretningsmæssige fordele/ulemper skal i hvert tilfælde afvejes i forhold til egenudvikling.

STAR ejer og har rettighederne til egenudviklet software som derfor, alt andet lige, er enklere at administrere end 3. parts software, fx software der er hentet på Open Source markedspladsen, herunder men ikke begrænset til Open Source libraries.

Anvendelse af 3. parts software i STARs applikationer skal i hvert tilfælde vurderes og godkendes af en STAR-leder, samt er underlagt en godkendelsesprocedure.

#G6: En applikations kodekvalitet skal måles kontinuerligt, og der skal reageres på nedadgående kvalitet.

STAR ønsker at måle kodekvaliteten efter en markedsstandard.

Måling af kodekvalitet og behandling af utilstrækkelig kvalitet skal være en naturlig og integreret del af applikationsudviklingen.

#G7: Digitaliseringsstyrelsens applikationsreferencearkitekturer og fællesoffentlige it-komponenter skal inddrages i applikationsudviklingsarbejdet.

Når anvendelse af FDA er et overordnet princip for STAR, skal STAR vurdere alle FDA produkttyper der har et potentiale til at kunne styrke it-platformen.

Det skal i hvert tilfælde ske en vurdering af, i hvor stort omfang referencearkitekturerne og andre fællesoffentlige produkter favner den arkitektur der er brug for, for at kunne levere gode applikationer til STARs aftagere og brugere.

#G8: Applikationens brugergrænseflade skal være intuitiv for at motivere alle brugergrupper til aktiv deltagelse.

Øger digitaliseringsgraden og sikrer korrekt brug af selvbetjeningsløsninger til gavn for både borgere og sagsbehandlere.

Alle applikationer skal brugertestes og tjekkes i forhold til de fællesoffentlige digitale retningslinjer.

Applikationernes brug af navigationselementer (fx brug af piletaster og knapper) skal være logisk og konsekvent.

#G9: En applikation skal kunne moderniseres, uafhængig af den anvendte teknologi.

STAR ønsker ikke at være underlagt teknologiske begrænsninger i arbejdet med at holde applikationsparken tidssvarende/moderne.

Det skal tilsstræbes, at modernisering af hele eller dele af en applikation ikke gøres afhængig af anvendelse af en bestemt teknologi. Tilgangen til modernisering skal således - som udgangspunkt, ikke ske ud fra et teknologiperspektiv, men ud fra et forretningsmæssigt perspektiv.