VITAS er et landsdækkende digitalt fagsystem der via en webbaseret selvbetjenings-brugergrænseflade understøtter en landsdækkende digital løsning til understøttelse af virksomheders ansøgning om oprettelse af virksomhedsrettede pladser. Løsningen understøtter:
- virksomheders
Virksomheders ansøgning om oprettelse af løntilskuds- og virksomhedspraktikpladser, herunder nytteindsats, voksenlærlinge
samt integrationsgrunduddannelse. Senere i forbindelse med Aftale om en forenklet beskæftigelsesindsats tillige jobrotation, fleksjob samtog jobrotation for borgere i støttet beskæftigelse samt fleksjob, mentor, hjælpemidler og personlig assistance
m.m.jobcentrenesfor borgere i ustøttet beskæftigelse. Derudover kan virksomhederne også ansøge om integrationsuddannelse (IGU).
Jobcentrenes administration og sagsbehandling af disse
benchmark af virksomheders(udarbejdelse af en bevilling eller vurdering).
Benchmark af virksomhedernes sociale ansvar målt ud fra
virksomhedensvirksomhedernes engagement i forhold til de tilbudte ordninger (CSR). (funktionalitet udgår ifm. modernisering)
Løsningen varetager kommunikationen mellem parterne i ansøgnings- og sagsbehandlingsprocessen bevillingsprocessen (herunder virksomheder, tillids- og medarbejderrepræsentanter i virksomhederne, sagsbehandlere i jobcentrene og borgere). Løsningen kan anvendes på tværs af alle kommuner.
Baggrund og historie
I Aftale om en reform af kontanthjælpssystemet – flere i uddannelse og job indgået mellem Regeringen (Socialdemokraterne, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti) og Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance den 18. april 2013 fremgår, at der skal oprettes en digital løsning:
...
Dette fremgår tilsvarende i bemærkninger til kontanthjælps-lovforslaget, jf. lovforslag nr. 223 af 28. maj 2013:
...
Det fremgår af aftalen, at der skal oprettes en digital løsning (»fast-track-løsning«), så virksomhederne hurtigt og enkelt i en landsdækkende digital løsning kan ansøge om at få oprettet praktik- eller løntilskudspladser, og hvor jobcenteret inden for en klar tidsfrist digitalt godkender en ansøgning om en virksomhedsplads.
Det foreslås, at beskæftigelsesministeren får bemyndigelse til at fastsætte regler om, hvordan den digitale ansøgning fra arbejdsgiverne om virksomhedspraktikpladser, løntilskudspladser og andre tilskudspladser m.v. skal foregå, herunder regler om pligt til at anvende et bestemt system, og om fritagelse for obligatorisk anvendelse for visse grupper af juridiske personer og virksomheder. For eksempel vil juridiske personer, der bor i et område uden internetdækning, kunne fritages for obligatorisk anvendelse.
I første omgang vil bemyndigelsen blive anvendt til at fastsætte regler om digitalisering af ansøgning om virksomhedspraktikpladser og løntilskudspladser. På sigt vil bemyndigelsen f.eks. også kunne anvendes til at fastsætte regler om digitalisering af ansøgning om voksenlærlingepladser og ansøgning om tilskud til mentorer.
Yderligere i forbindelse med Aftale om en forenklet beskæftigelsesindsats, august 2018, er det aftalt at der skal foretages en række forenklinger og udvidelser af løsningen med bl.a. fleksjob, jobrotation og voksenlærlingeordningen.
Der er således såvel politisk aftalemæssige som lovgivningsmæssige rammer for løsningen.Arbejdsgivere og selvstændigt erhvervsdrivende skal via den digitale selvbetjeningsløsning VITAS indgive ansøgninger om følgende:
Oprettelse af ansættelse med løntilskud, jf. kapitel 12 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats og kapitel 5 i lov om kompensation til handicappede i erhverv m.v.
Etablering af virksomhedspraktik og nytteindsats, jf. kapitel 11 og 13 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.
Tilskud til arbejdsgivere, der indgår uddannelsesaftale med voksne i henhold til lov om erhvervsuddannelser eller lov om maritime uddannelser (voksenlærlingepladser), jf. kapitel 23 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.
Etablering af fleksjob, jf. kapitel 20 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.
Tilskud til jobrotationsforløb, jf. kapitel 22 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.
Hvis en arbejdsgiver eller selvstændigt erhvervsdrivende ikke kan få et CVR-nummer, skal jobcenteret tilbyde, at ansøgningen kan indgives på anden måde end via VITAS.
Ved indgåelse af aftale om integrationsgrunduddannelse (IGU) skal aftalen oprettes i VITAS senest én måned efter indgåelse.
Child pages (Children Display) |
---|