Jobnet – et element i it-understøttelse af beskæftigelsesindsatsen
Jobnet er ét af de centrale elementer i it-understøttelsen af beskæftigelsesindsatsen i Danmark. Jobnet er selvbetjeningsportalen for borgere og virksomheder, og er vært for over 2,6 millioner besøg (ca. 1/3 del via mobile enheder) pr. måned fra borgere og virksomheder. Den gennemsnitlige besøgslængde er ca. 7 minutter.
Jobnet giver mulighed for at søge job for alle borgere. Udover ledige stillinger oprettet direkte på Jobnet indeholder databasen links til annoncer fra andre jobdatabaser. Over 30 % af henvendelserne til Jobnet er rettet mod jobsøgningsdelen af Jobnet både fra ledige og beskæftigede borgere.
Ifølge beskæftigelseslovgivningen er 200.000 ledige borgere forpligtigede til at bruge Jobnet løbende til bl.a. dokumentation af jobsøgningsaktiviteter. Borgere kan bruge Jobnet til at melde sig ledige, søge job, registrere jobsøgningsaktiviteter i jobloggen, oprette/vedligeholde CV, booke samtaler, se Min Plan m.v.
Virksomheder kan bruge Jobnet og Jobnet for arbejdsgivere i forbindelse med annoncering af ledige stillinger og til fremsøgning af CV’er i forbindelse med rekruttering. ”Jobnet for Arbejdsgivere” (JobnetAG) bliver den nye og moderniserede Jobnet portal for virksomheder med ny funktionalitet og bedre understøttelse af arbejdsgivernes behov for rekruttering.
Jobnets hoveddatakilde er DFDG (Det Fælles Datagrundlag) og DFDG.JobSearch (cv-oplysninger), som også forsyner de kommunale og a-kassernes sagsbehandlingssystemer med relevant data. Disse data bliver distribueret via webservices. Udover at have adgang til DFDG data, indeholder Jobnet selv data vedrørende brugerkonto-oplysninger og enkelte data vedrørende virksomhedernes jobopslag (Jobbanken).
For et overblik over den samlede it-understøttelse af beskæftigelsesindsatsen henvises til bilag 2A: Systemlandskab på beskæftigelsesområdet.
Baggrund og historie
Jobnet er udviklet over en lang årrække. Udviklingen startede før år 2000 i Sverige af den svenske Arbejdsmarkedsstyrelse med ønsket om en landsdækkende CV- og Jobbank. Udviklingen fortsatte som et fælles projekt mellem Danmark og Sverige.
Der opstod dog forskellige behov undervejs. Den danske version blev mere og mere integreret til DFDG, da ønsket om mere og mere selvbetjening opstod.
Jobnet er udviklet successivt i takt med politiske reformer på beskæftigelsesområdet. Gennem levetiden har Jobnet endvidere udviklet sig fra at være et frivilligt værktøj, til at være den lediges obligatoriske værktøj, hvor den lediges regelmæssige brug af Jobnet er en forudsætning for at opretholde dagpengeretten, retten til kontanthjælp m.v.
Jobnet har endvidere ændret sig fra alene at være de lediges indgang, til at understøtte over 20 forskellige målgrupper med hvert sit komplekse regelsæt og hvert sit sæt at rettigheder og pligter. Jobnets arkitektur, database og kode bærer præg af den lange levetid med deraf følgende ændringer af krav, teknologi og best practice.
Jobnets videreudvikling og vedligeholdelse over årene har været varetaget af skiftende leverandører.