/
Fællesoffentlig Dialoggruppe vedr. digitalisering på beskæftigelsesområdet

Fællesoffentlig Dialoggruppe vedr. digitalisering på beskæftigelsesområdet

Kommissorium og sammensætning

 

  

1. Formål

Der er behov for et tæt samarbejde om den digitale udvikling på beskæftigelsesområdet. Der nedsættes til det formål en fællesoffentlig dialoggruppe. Dialoggruppen skal, med udgangspunkt i den eksisterende ansvarsfordeling for de digitale løsninger, understøtte og afstemme den videre digitale udvikling på beskæftigelsesområdet, fx i forhold til selvbetjeningsløsninger, fælles standarder, dataudveksling og snitflader med udgangspunkt i et fælles forretningsarkitekturoverblik.

Det Fælles Data Grundlag (DFDG) danner i dag rammen for tværgående digital kommunikation og datadeling på beskæftigelsesområdet for at sikre en koordineret indsats i forhold til borgeren på tværs af kommuner og a-kasser, jf. styringslovens § 58, stk. 1 og 4.  DFDG er grundlaget for, at det i dag er muligt for borgerne at bruge selvbetjeningsløsninger på Jobnet.dk, hvor de kan se og registrere oplysninger om deres egen sag, som samtidig via DFDG gøres tilgængelige i kommunernes og a-kassernes sagsbehandlingssystemer. Samtidig sikrer DFDG, at data, der er indtastet i mange forskellige sagsbehandlingssystemer, kan vises for borgerne og deles mellem systemerne.

Jobnet.dk danner i dag rammen for en række digitale selvbetjeningsløsninger for borgere og virksomheder – og er således med til at understøtte, at borgerne så vidt muligt selv tager del i indsatsen, og at der er den fornødne transparens i forhold til indsatsen og arbejdsmarkedet som sådan.

Den videre udvikling af bl.a. DFDG og Jobnet.dk i samspil med kommunernes og a-kassernes systemer er helt central for en effektiv beskæftigelsesindsats.

Dialoggruppens arbejde er funderet og tager udgangspunkt i den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, den kommunale rammearkitektur og den logiske datamodel, DFDG, jf. vedlagte notat herom, og i Jobnet.dk – den nationale selvbetjeningsløsning på beskæftigelsesområdet.

Dialoggruppen skal:

  • Arbejde for at de overordnede rammer for udveksling af oplysninger/data, herunder Det Fælles Data Grundlag, udvikles til i højere grad at understøtte selvbetjeningsløsninger og kerneopgaverne i kommuner og a-kasser, således at indsatsen i kommuner og a-kasser understøttes bedst muligt.
  • Arbejde for at styrke sammenhængen i og mellem områdets it-systemer.
  • Arbejde for at sikre bedre kvalitet af data.
  • Arbejde for at grænseflader og proces for udvikling og vedligehold mellem de forskellige it-systemer gøres mere robust over for ændringer, så det bliver lettere at tilføje nye typer data, uden at det påvirker de eksisterende aftagere.
  • Arbejde for at fremme en fælles koordinering i den digitale udvikling af beskæftigelsesområdet.

 

2. Sammensætning

 

a.  Dialoggruppen er et ressourceforum med faste deltagere.

b. Dialoggruppen er sammensat af personer på embedsmandsniveau, der

  • repræsenterer Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (formand)
  • repræsenterer Digitaliseringsstyrelsen
  • repræsenterer KL
  • repræsenterer AK-Samvirke

Repræsentanter fra Beskæftigelsesministeriet, Finansministeriet, Social-, Børne og Integrationsministeriet samt Undervisningsministeriet deltager i dialoggruppens møder efter behov.

 

3. Opgaver og samarbejdsform

a)      Dialoggruppen følger løbende den digitale udvikling på beskæftigelses-området, herunder drøfter strategiske planer for udvikling af selvbetjeningsløsninger, datadeling, dataudveksling og snitflader med udgangspunkt i et fælles forretningsarkitekturoverblik.

b)     Dialoggruppen drøfter løbende, hvordan de overordnede rammer for udvekslingen af oplysninger/data og indretningen af it-systemer og digitale selvbetjeningsløsninger kan være med til at understøtte en effektiv og hensigtsmæssig administration i kommuner og a-kasser.

c)      Dialoggruppen samarbejder om den it-mæssige implementering af regeringens reformer på beskæftigelsesområdet, bl.a. i forhold til

  • vurdering af de it-mæssige muligheder og konsekvenser tidligst muligt i det regelforberedende arbejde,
  • drøftelser af prioritering af implementeringen, samt
  • drøftelser af en fælles forståelse og tolkning af det regelsæt, som ligger til grund for den it-mæssige implementering.

 

d)     Dialoggruppen kommer med anbefalinger angående den videre digitale udvikling af beskæftigelsesområdet, herunder anbefalinger vedrørende kanalstrategi og den nærmere it-mæssige arbejdsdeling mellem stat, a-kasser og kommuner i relation til konkrete projekter eller områder.

Dialoggruppen kan inddrage relevant materiale, herunder rapporter, analyser mv. i sit arbejde og i sine anbefalinger.

Dialoggruppen kan desuden trække på ekspertviden fra relevante personer/organisationer og kan herunder invitere personer med særlig kompetence i forhold til digitalisering til sine møder.

Dialoggruppen har nedsat to arbejdsgrupper med særlige opgaver:

Arbejdsgruppen for Fællesoffentlig Forretningsarkitektur og Følgegruppen.

 

4. Møder og sekretariatsbistand

 

a)      Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering varetager sekretariatsbetjeningen af dialoggruppen.

b)     Dialoggruppen fastlægger sine møder for et år ad gangen, i udgangspunktet en gang i kvartalet og indkalder derudover til møder efter behov. KL og AK-Samvirke bidrager med fast kontakt til sekretariatet. 

c)     Dialoggruppen kan nedsætte midlertidige arbejdsgrupper efter behov, fx ved implementering af reformer til vurdering og drøftelse af særlige it-mæssige problemstilling