Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 7 Next »

Under udarbejdelse

Kommunerne kan anvende egen plannerløsning istedet for STARs Planner løsning. Kommunerne kan med egen plannerløsning foretage indkaldelse og tildeling af ledig/opdateret tid til brug for borgers om- og selvbooking på Jobnet.

STAR's Planner-løsning

Kernefunktionaliteten i den statslige Plannerløsning er at understøtte borgers om- og selvbookning af samtaler. Kommunens brugere anvender Planner, borger om- og selvbooker via Jobnet, som via DFDG ’taler’ med Planner.

Planner opbevarer en kalender for hver vejleder der kan afholde samtaler med borgere. Kalenderen indeholder markering af ledig og optaget tid. Derudover indeholder Planner samtaletilbud som tilbydes i forbindelse med selvbookning.

En kommunal indkalder kan via Planner indkalde en eller flere borgere til samtaler og fordele disse samtaler i en eller flere vejlederes kalender. Indkalder kan også oprette samtaletilbud, som efterfølgende kan selvbookes af borger. Information om optaget/ledig tid kan indtastes via Planner, men kan også ske ved synkronisering med kommunens kalendersystem, den såkaldte 2-vejs synkronisering.

Jobcentrets sagsbehandlingssystem kan også indkalde borgere til samtaler. Samtalerne gemmes i den pågældende vejleders kalender. Samtaler indkaldt via denne kanal kan dog ikke om-bookes af borger.

Den kommunale Planner-løsning

Nedenfor er med rød skitseret hvorledes en kommunal Planner-løsning kan indpasses i det eksisterende. Dette gøres via et skiftespor i DFDG, som sættes op pr. Jobcenter, sådan at det pr. Jobcenter er muligt at vælge om STAR's eller kommunens egen plannerløsning anvendes.

Kommunens Planner-løsning skal understøtte en fastdefineret webservice-grænseflade som kaldes fra DFDG når en borger f.eks. ønsker at booke en samtale på Jobnet. De krævede snitflade kan kort oplistes som:

  1. Hent mulige samtaletilbud – returner samtaletyper som kan selvbookes
  2. Hent mulige vejledere – returner vejledere som der kan selvbookes på
  3. Hent mulige mødetidspunkter – returner mulige møde tidspunkter enten ved selvbooking eller ved ombooking ud fra den valgte samtaletype og vejleder.
  4. Registrer om- og selvbooking – registrer den ønskede booking. DFDG foretager samtidig registreringen i Booking databasen.
  5. Hent bookninger – hent bookninger som er foretaget af det kommunale sagsbehandlingssystem, disse hentes via WSRM kø.
  6. Registrer bookning – registrer bookning foretaget af indkalder i Planner, f.eks. i forbindelse med masseindkaldelse.

Den kommunale Planner-løsning skal kunne understøtte helt den samme snitflade som den statslige Plannerløsning, så set fra DFDG er der ikke forskel på hvilken planner-løsning der anvendes. Ved at lade den kommunale løsning spejle funktionaliteten fra den statslige løsning vil det være muligt for kommunen at etablere Plannerløsningen uafhængigt af det kommunale sagsbehandlingssystem (KSS), men det vil også være muligt at indbygge Planner direkte i KSS.

Skiftespor i DFDG

I DFDG er der implementeret et ’skiftespor’, hvor der pr. kommune registreres et såkaldt ’endpoint’, en URL, der peger på den anvendte Planner løsning. Når der kommer et kald ind fra Jobnet som skal viderestilles til Planner-løsningen, sørger ’skiftesporet’ for at kaldet dirigeres det rigtige sted hen.

En vigtig del af skiftesporet er logning og overvågning af at alle ender svarer som de skal så at evt. fejl kan eskaleres.

Krav til Kommunal Planner

Den kommunale Planner skal til hver en tid understøtte den fælles vedtagne Planner snitflade, både hvad angår struktur, teknisk standard for f.eks. sikkerhed og oppetider (SLA). Der tænkes anvendt samme SOAP/XML baserede snitflade som i Planner sikret med funktionscertifikater og transportbaseret sikkerhed HTTPS.

Den fysiske snitflade der skal understøttes kan ses her:

I forhold til SLA så er der tale om en service som skal kunne køre 24/7, da borgerens om- og selvbookning forgår døgnet rundt. Der vil derfor typisk være et højere krav til oppetid i forhold til de kommunele sagsbehandlingssystemer. Der bør dog aftales mulighed for natlige servicevinduer og normal nedetid i forbindelse med releases.

Kommuner der vælger at implementere egen Planner løsning, skal forpligte sig til at videreudvikle den i samme takt som den statslige.

Forudsætninger for tilslutning

Databehandleraftale

Der skal foreligge en skriftlig aftale mellem en kommune og en it-leverandør om en given ydelse, hvor adgang til DFDG er nødvendig for at der kan gives adgang. Det er som dataansvarlig kommunens eller a-kassens ansvar, at den sådan aftale foreligger.

Kontaktinformation kan findes her.

Funktionscertifikat

Kommunen/Myndigheden skal bestille et produktionscertifikat til løsningen med kommunens CVR via kommunens LRA (det er som regel samme person, der udsteder medarbejdercertifikater som er ansvarlig for bestilling af denne type certifikat).

Yderligere information

Man læse mere om Kommuneklienten og tilslutning og implementering af denne på DFDG.DK.


Der skal gennemføres EI og E2E test


Webservice dokumentation om og kildekode til kommuneklienten

LB625 - Synkronisering af private aftaler - Installationsvejledning Kommuneklient v1-6.pdf

PCCBinaryfiles.zip

PCCSourcecode.zip


Webservice dokumentation vedr. kommuneklienten kan findes under Planner Services

Information om tilslutning kan findes under Startpakke - Tilslutning af Kommuneklient til Jobcenter Planner.

Se evt. også notat fra STAR: "Det it-baserede fælles datagrundlag er en åben platform"

  • No labels