Kommunal planner løsning (Skiftespor)


Kommunerne kan anvende egen plannerløsning istedet for STARs Planner løsning. Kommunerne kan med egen plannerløsning foretage indkaldelse og tildeling af ledig/opdateret tid til brug for borgers om- og selvbooking på Jobnet.

STAR's Planner-løsning

Kernefunktionaliteten i den statslige Plannerløsning er at understøtte borgers om- og selvbookning af samtaler. Kommunens brugere anvender Planner, borger om- og selvbooker via Jobnet, som via DFDG ’taler’ med Planner.

Planner opbevarer en kalender for hver vejleder der kan afholde samtaler med borgere. Kalenderen indeholder markering af ledig og optaget tid. Derudover indeholder Planner samtaletilbud som tilbydes i forbindelse med selvbookning.

En kommunal indkalder kan via Planner indkalde en eller flere borgere til samtaler og fordele disse samtaler i en eller flere vejlederes kalender. Indkalder kan også oprette samtaletilbud, som efterfølgende kan selvbookes af borger. Information om optaget/ledig tid kan indtastes via Planner, men kan også ske ved synkronisering med kommunens kalendersystem, den såkaldte 2-vejs synkronisering.

Jobcentrets sagsbehandlingssystem kan også indkalde borgere til samtaler. Samtalerne gemmes i den pågældende vejleders kalender. Samtaler indkaldt via denne kanal kan dog ikke om-bookes af borger.

Den kommunale Planner-løsning

Nedenfor er med rød skitseret hvorledes en kommunal Planner-løsning kan indpasses i det eksisterende. Dette gøres via et skiftespor i DFDG, som sættes op pr. Jobcenter, sådan at det pr. Jobcenter er muligt at vælge om STAR's eller kommunens egen Planner-løsning anvendes.

Kommunens Planner-løsning skal understøtte en fastdefineret webservice-grænseflade som kaldes fra DFDG når en borger f.eks. ønsker at booke en samtale på Jobnet. De krævede snitflade kan kort oplistes som:

  1. Hent mulige samtaletilbud – returner samtaletyper som kan selvbookes
  2. Hent mulige vejledere – returner vejledere som der kan selvbookes på
  3. Hent mulige mødetidspunkter – returner mulige møde tidspunkter enten ved selvbooking eller ved ombooking ud fra den valgte samtaletype og vejleder.
  4. Registrer om- og selvbooking – registrer den ønskede booking. DFDG foretager samtidig registreringen i Booking databasen.
  5. Overfør/Hent bookninger – Hvis der foretages bookninger fra andre kilder, f.eks. det kommunale sagsbehandlingssystem vil der være behov for at den kommunale Plannerløsning kender disse.
  6. Registrer bookning – registrer bookning foretaget af indkalder i Planner, f.eks. i forbindelse med masseindkaldelse.

Den kommunale Planner-løsning skal kunne understøtte helt den samme snitflade som den statslige Plannerløsning, så set fra DFDG er der ikke forskel på hvilken planner-løsning der anvendes. Ved at lade den kommunale løsning spejle funktionaliteten fra den statslige løsning vil det være muligt for kommunen at etablere Plannerløsningen uafhængigt af det kommunale sagsbehandlingssystem (KSS), men det vil også være muligt at indbygge Planner direkte i KSS.

Skiftespor i DFDG

I DFDG er der implementeret et ’skiftespor’, hvor der pr. kommune registreres et såkaldt ’endpoint’, en URL, der peger på den anvendte Planner løsning. Når der kommer et kald ind fra Jobnet som skal viderestilles til Planner-løsningen, sørger ’skiftesporet’ for at kaldet dirigeres det rigtige sted hen.

En vigtig del af skiftesporet er logning og overvågning af at alle ender svarer som de skal så at evt. fejl kan eskaleres.

Krav til Kommunal Planner

Den kommunale Planner skal til hver en tid understøtte den fælles vedtagne Planner snitflade, både hvad angår struktur, teknisk standard for f.eks. sikkerhed og oppetider (SLA). Der tænkes anvendt samme SOAP/XML baserede snitflade som andre af DFDG's webservices, der er sikret med funktionscertifikater og transportbaseret sikkerhed HTTPS.

Den fysiske snitflade der skal understøttes kan ses her:

Følgende andre services kan også være relevante, vælg altid seneste release (eks. 2019-1)/version:

Snitfladen skal overholde den normale sikkerhed med OCES funktionscertifikater på DFDG:

I forhold til SLA så er der tale om en service som skal kunne køre 24/7, da borgerens om- og selvbookning forgår døgnet rundt. Der vil derfor typisk være et højere krav til oppetid i forhold til de kommunele sagsbehandlingssystemer. Der bør dog aftales mulighed for natlige servicevinduer og normal nedetid i forbindelse med releases.

Kommuner der vælger at implementere egen Planner løsning, skal forpligte sig til at videreudvikle den i samme takt som den statslige.

Synkronisering af kommunal kalender med kommunal Planner

I løsningen med den kommunale Planner ligger der ingen funktionalitet til synkronisering med kommunens kalendersystem der kan indeholde sagsbehandlerens andre aftaler. Det vil være op den enkelte kommunale Planner-løsning af forestå denne synkronisering.

Forudsætninger for tilslutning

Se: Startpakke - Tilslutning af kommunal planner løsning

Test ved tilslutning

Der skal gennemføres (mindst) følgende testtyper før første idriftsættelse af en ny kommunal Plannerløsning:

  • integrationstest af løsningen udført af leverandøren af løsningen supporteret af STAR's systemforvalter. Denne skal sikre at løsningen udstiller den korrekte webservicessnitflade og i det hele taget følger de krav der er til dette bl.a. omkring sikkerhed.
  • end-2-end test udført i samarbejde mellem leverandøren af løsningen og STAR's systemforvalter. Hvor det sikres at den kommunale Plannerløsning fungerer forretningsmæssigt korrekt sammen med bl.a. Jobnet.