Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Next »

ESCO er den europæiske klassifikation af stillingsbetegnelser, færdigheder/kompetencer og kvalifikationer (Uddannelse), der anvendes på en langt række it-systemers forretningsområder. Det anvendes både i STAR’s egne it-systemer, eksterne interessenters it-systemer og til aggregering af oplysninger om arbejdsfunktioner fra forskellige statistiske undersøgelser.

EU-Kommissionen kortlægger i samarbejde med medlemslandende indholdet i ESCO, der er relevante for arbejdsmarkedet og på uddannelsesområdet i EU.

Klassifikationen er et redskab til at organisere jobs eller stillinger inden for en organisation, en branche eller et område, i forhold til klart definerede grupper og de opgaver, der udføres i jobbet eller stillingen.

ESCO stillingsbetegnelser (erhverv) og hierarki kan ses på EU’s ESCO portal:
https://ec.europa.eu/esco/portal/occupation

STAR’s version af ESCO er tilpasset det danske arbejdsmarked, og har fået navnet ESCO-STAR.

ESCO-STAR (nomenklaturen) anvendes i STAR’s egen systemportefølje (Selvbetjeningsløsninger; Jobnet, JobAG og VITAS) og de eksterne systemer, applikationer og værktøjer (Sagssystemer; jobcenter- og a-kassesystemer).

Nomenklaturen vedligeholdes af STAR og indeholder for nuværende ESCOs stillingsbetegnelser.

Nomenklaturen anvendes på tværs af alle STAR’s systemer og eksterne aftagere af STAR’s stillingsbetegnelser.

Del-systemet DFDG-Taxonomy er STAR’s silo for ikke-borger data. Dog er ESCO-taksonomiens eneste nuværende forretningsområde. Derfor omhandler denne beskrivelse udelukkende information om ESCO.

Baggrund og historie

ESCO er målrettet de europæiske medlemslande og anvendes på den europæiske portal for jobmobilitet (EURES). Eures blev oprettet i 1994 som et europæisk samarbejdsnetværk for arbejdsformidlinger med det formål, at fremme arbejdskraftens frie bevægelighed. Netværket gør en stor indsats for, at europæiske borgere skal have samme muligheder uanset sprogbarrierer, kulturelle forskelle, bureaukratiske udfordringer, forskelle i beskæftigelseslovgivning og manglende anerkendelse af uddannelsesbeviser i hele Europa.

Anvendelse af den flersprogede klassifikation af europæiske færdigheder, kompetencer, kvalifikationer og erhverv. ESCO er en del af Europa 2020-strategien, og udspringer som led i opfyldelsen af EURES-forordningen bindende juridiske krav om, at EU’s medlemsstater har implementeret og anvender ESCO ift. stillingsbetegnelser senest d. 8. august 2021.


  • No labels