Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

EESSI er en forkortelse for ”European ”Electronic Exchange of Social Security Information” og omfatter overordnet data, der anvendes i forbindelse med tilkendelse af sociale ydelser under sociallovgivningen dvs. ydelser ved barsel, invaliditet, alderdom, efterladelse, arbejdsulykke, erhvervssygdom, dødsfald, arbejdsløshed, efterløn og familieydelser.

...

Overdragelsen af udviklingsansvaret til STAR indebærer såvel driftsansvaret som udviklingsopgaver, herunder udestående pipeline, samt den tværeuropæiske afklaring af fremtidsstrategi og vision/mission. En vurdering af den fremtidige tværeuropæisk anvendelse af RINA skal således forventes ultimo 2021 efter overdragelsesperiodens afslutning.

...

Implementeringen af EESSI udspringer af EU-forordning (EF) 883/2004 om koordinering af de sociale sikringsordninger og EU-forordning (EF) 987/2009 om de nærmere regler til gennemførelse af forordning (EF) nr. 883/2004 om koordinering af de sociale sikringsordninger.

Overtagelse af udviklingsansvaret for sagshåndteringssystemet RINA

EU-Kommissionen annoncerede primo 2020 deres beslutning om, at ansvaret for den videre vedligeholdelse, udvikling og drift af den tekniske løsning skulle overgå til medlemslandene i EØS/EU pr. 1. januar 2021, idet kommissionen ikke længere ønsker at løfte udviklingen af RINA. Overdragelsen indebærer, at STAR i tillæg til det nuværende drifts- og operationssansvar for Knudepunktet og det nationale distributionsansvar for RINA (National tilpasning og vedligeholdelse), fremover ligeledes vil omfatte såvel driftsansvaret som udvalgte udviklingsopgaver, samt den tværeuropæiske afklaring af fremtidsstrategi og vision/mission.

Mens ejerskabet for knudepunktets struktur og udvikling forbliver hos EU-Kommissionen, vil ejerskabet af RINA fuldt overgå til medlemslandene. EU-Kommissionen beholder således alene licensmæssige rettigheder (EUPL), men har ved overdragelsen pålagt medlemslandene ansvaret for allerede besluttede systemændringer, som tidligere egenrådigt blev bestemt af EU-Kommissionen i forlængelse af deres ejerskab af og fremtidsvision for RINA.

Det vil således sige, at medlemslandene ikke alene overtager udviklingsansvaret for RINA, men altså ligeledes en væsentlig byrde i form teknisk gæld, udestående systemfunktionalitet og sikkerhedskomponenter. Der er således tale om en betydelig ændret forudsætning, set i forhold til det oprindelige bevillingsafsæt.

EU-Kommissionen beslutning om overdragelse vurderes at have været politisk drevet, hvilket synes afspejlet i den korte overdragelsesperiode uden reelt aftalegrundlag samt fuldt afdækkede juridiske og ansvarsmæssige konsekvenser. EU-Kommissionen arbejder fortsat på væsentlige elementer i overdragelsen. Der vurderes således fortsat at være væsentlig usikkerhed og risici i forbindelse med omfanget af arbejdsopgaven afledt af overdragelse af udviklingsansvaret.

EESSI-bevillingen blev forhøjet med 6,8 mio. kr. i 2021 som følge af EU-Kommissionens beslutning om at overdrage sagshåndteringssystemet RINA til medlemslandene. Der var alene tale om en ét-årig bevillingsforhøjelse til hjemtagelsen af RINA i 2021 med en aftale om, at ny økonomisag om EESSI-økonomien udarbejdes for 2022 og frem. 

EESSI kerneopgave

Følgende vurdering tager udgangspunktet i de for nuværende kendte og klarlagte omstændigheder i relation til driften af EESSI, herunder påkrævede system- og lovkrav.

EESSI Sekretariatet sikrer, at de kompetente nationale institutioner kan kommunikere sociale data i standardiseret form via et nationalt knudepunkt og tilhørende gateway til udveksling af sociale data mellem sociale sikringsinstitutioner i EU/EØS.

Kernefunktionen omfatter opretholdelse af en solid og sikker infrastruktur og stabil drift af de påkrævede knudepunkt og sagshåndteringssystem (RINA eller alternativ produkt), samt tilhørende elementer. Herudover teknisk support gennem bemandet servicedesk og faste kontaktpersoner, som varetager kommunikation mellem de danske institutioner, EU-Kommissionen og de øvrige EU-lande.

Driften af EESSI tager udgangspunkt i overholdelse af Danmarks nationale forpligtelser i forbindelse med tiltrædelse af EU-forordning nr. 883/2004 og 987/2009 samt gældende national lovgivning. Disse og afledte opgaver kan således ændres i takt med eventuelle fremtidige forordnings- og lovændringer.

EESSI Sekretariatets kerneopgave er at levere en solid og stabil infrastruktur, effektivisere og modne relevante processer, herunder det generelle sikkerhedsniveau. I tillæg hertil at drifte RINA eller alternativt produkt til brug i den tværeuropæiske sagshåndtering, herunder videreudvikle produktet i mindre grad og alene i forlængelse af lovgivnings- og forordningsmæssige krav, samt mitigering af teknisk gæld og besluttede ændringer.

EESSI - 5-års plan

STAR’s fokus på EESSI de næste fem år er operationelt at drifte og vedligeholde den underliggende EESSI infrastruktur, herunder knudepunkt og gateway, samt afledte systemelementer, samt at sikre, at sagshåndteringssystemet RINA hjemtages og forankres drifts- og vedligeholdelsesmæssigt i STAR, med fokus på at kunne levere ”business as usual”.

Dette betyder reelt opretholdelse af en tilfredsstillende drift, centralt ejerskab og vedligeholdelse med fokus på at sikre at RINA finder anvendelse i Danmark og at denne overholder ”best practice”. Operationelt vil STAR således fokusere på den generelle vedligeholdelse, funktionalitet og mitigering af teknisk gæld overtaget fra EU-Kommissionen, sikring af det fremtidige tværeuropæiske samarbejde, operationsforberedelse og support for RINA. Der udvikles således ikke direkte for institutionerne, der selv må bære omkostningerne til dette.

Eventuelle øvrige opgaver holdes på et minimum og gennemføres alene i relation til lovgivning, sikkerhed eller hvis dette har en væsentlig økonomisk gevinst for STAR.

STAR vurderer ikke, at overdragelse af RINA i sig selv vil have afledte omkostninger til håndteringen af den nationale opgave på knudepunktet. Ansøgte finansieringsbehov til knudepunktet udgør således det direkte merbehov til denne operationelle opgave jf. nedennævnte.

For god ordens skyld bør nævnes, at der i øjeblikket generelt arbejdes tværeuropæisk på at etablere fælles udviklingsstrategier og -fællesskaber for RINA. Det vurderes, at et tværeuropæiske udviklingssamarbejde på længere sigt kan bidrage til nedbringelse af omkostningsniveauet, men på kortere sigt har dette ingen yderligere betydning for det indikerede fremtidige finansieringsbehov.

Udviklingsopgaver

Det bemærkes, at ovennævnte 5-års plan omfatter:

  • Fremtidige udviklingsopgaver, herunder substantielle og obligatoriske opgaver fra pipeline af allerede besluttede systemændringer, fastsat af EU-Kommissionen og DK ejerkredsen.
  • Systemudvikling i forlængelse af den pågående revision af Forordningerne, eller eventuelle fremtidige ændringer i underliggende EU-aftaler og national lovgivning.
  • Nødvendig fremtidssikring og modernisering af RINA. 

Baseret på EU-Kommissionens seneste udmeldinger omkring dennes forventninger til det fremtidige udviklingsmomentum samt dokumentation og kvaliteten af RINA-leverancer kan vi konstatere, at der fortsat vil der være anselige afledte økonomiske omkostninger til den fremtidige videreudvikling og håndtering af identificerede implikationer, på bl.a. sikkerhedsområdet.

Dette gør sig særlig gældende i forhold til datakonvertering, tværeuropæiske datasikkerhed, herunder overholdelsen af krav til teknisk sikkerhedsdesign som ansvarsmæssigt har ligget under EU-Kommissionen og derfor ikke har været muligt at få prioriteret under de tidligere eksisterende rammer før nu, efter overtagelsen. Det nuværende RINA design fra EU-Kommissionen vurderes ikke i tilstrækkelig grad, at afspejle gældende krav for optimal datasikkerhed og skal derfor korrigeres.

Det skal således forventes, at STAR successivt vil skulle ansøge om finansiering til dækning af identificerede og godkendte udviklingsopgaver. STAR vil i videst mulig omfang søge en systemløsning og udviklingskonstruktion der er optimal set fra et nationaløkonomisk perspektiv.