Tilmelding som ansøger/modtager af ydelse

Ansøgning i kommunen om ydelse

Det er et krav, at ledige, der ansøger om ydelse i form af kontanthjælp, uddannelseshjælp, selvforsørgelses- og hjemrejsesydelse eller overgangsydelse skal møde op i jobcentret – selvom tilmeldingen som jobsøgende oprindeligt er foretaget gennem Jobnet.

Ved tilmelding som ”ansøger om ydelse” gemmes der med startdato lig dags dato følgende:

  • Klientkategori:
    • Kontanthjælpsansøger
    • Kontanthjælpsansøger omfattet af Integrationsprogrammet
    • Uddannelseshjælpsansøger
    • Uddannelseshjælpsmodtager
    • Overgangsydelsesansøger omfattet af LAB
    • Overgangsydelsesmodtager omfattet af LAB
    • Selvforsørgelses-/hjemrejsesydelsesansøger efter INL
    • Selvforsørgelses-/hjemrejsesydelsesmodtager efter INL
    • Uddannelsespålæg - Overgangsydelsesansøger efter LAB
    • Uddannelsespålæg - Overgangsydelsesmodtager efter LAB
    • Overgangsydelsesansøger efter INL
    • Overgangsydelsesmodtager efter INL
  • Kontaktgruppe:
    • Kontanthjælpsmodtager
    • Uddannelseshjælpsmodtager
    • Overgangsydelsesmodtager efter LAB
    • Selvforsørgelses- og hjemrejseydelsesmodtager efter INL
    • Uddannelsespålæg - Overgangsydelsesmodtager efter LAB
    • Overgangsydelsesmodtager efter INL

Tilmelding via selvbetjening

Jobnet

Ved tilmelding gennem Jobnet vil ansøgeren være registreret gennem sin første henvendelse, men ikke reelt være tilmeldt eller visiteret endnu. Der sættes automatisk et flag på, at personen har foretaget en tilmelding gennem selvbetjening (Jobnet). Det vil være denne tilmeldingsdato (fra Jobnet), der er gældende for modtagelse af ydelse.

Borgeren får en kvittering – med besked om at henvende sig i Jobcenteret den førstkommende hverdag. Tilmeldingskvitteringerne i Jobnet kommer fra LSS, hvor de er at finde som DASR tekster. Jobnet får kvitteringen som del af serviceresponse. 

Når den ledige ansøger henvender sig i Jobcentret, skal jobcentermedarbejderen ved henvendelsen vurdere om ansøgeren er jobparat, aktivitetsparat, åbenlyst uddannelsesparat eller (alm.) uddannelsesparat.

Det er først ved den personlige henvendelse (førstkommende åbningsdag) på Jobcentret, at Ydelsescenteret vil få en advisering om, at der er en ansøgning om ydelse undervejs. I denne forbindelse fjernes det flag, som er blevet sat for selvbetjening (Jobnet tilmeldingsprocessen). Ved fjernelse af flaget sættes en ny caseworker på tilmeldingen. Det er også muligt at gensende en tilmelding – dette vil også fjerne flaget.

Landssupportens vejledning i tilmelding findes her: Meld dig ledig på jobnet.dk, kontant- eller uddannelseshjælp og integrationsydelse. Vejledningen indeholder skærmbilleder og detaljeret arbejdsgang.

Ydelses selvbetjening

Borgeren har via Ydelses selvbetjening mulighed for direkte til ydelseskontoret at henvende sig. En sådan selvbetjeningshenvendelse er i forhold forløbet at sidestille med den personlige henvendelse.

Tilmelding via jobcenter

En person går ned i et jobcenter for at tilmelde sig som ansøger om ydelse.
Når den ledige ansøger henvender sig i Jobcentret, skal jobcentermedarbejderen ved henvendelsen vurdere om ansøgeren er jobparat, aktivitetsparat, åbenlyst uddannelsesparat eller (alm.) uddannelsesparat.

Jobcenteret tilmelder borger, som ansøger om ydelse.

Afgørelse om ydelse

Når en person tilmeldes som ansøger om ydelse, sendes tilmeldingen til ydelsescenteret i borgerens bopælskommune. 
På baggrund af borgerens ansøgning laver ydelsescenteret en afgørelse om ydelse med et enten positivt eller et negativt udfald. Er udfaldet positivt angives også typen af ydelses

Hvis borgeren modtager en positiv afgørelse om ydelse skiftes der klientkategori fra ansøger til modtager.

Der vil dermed være to tilmeldeperioder registreret for personen:

  1. Den første periode er en tilmelding som ansøger om ydelse. Denne periode starter ved tilmeldingsdatoen og afsluttes på det tidspunkt, hvor afgørelsen om ydelsen modtages.
  2. Når afgørelsen om ydelsen modtages afsluttes tilmeldeperioden som ansøger, og der oprettes en ny tilmeldeperiode med samme starttidspunkt, men her er personen så tilmeldt som modtager.
    1. Er afgørelsen om ydelse der modtager forskellig fra den klientkategori fra der er angivet som ansøger, skiftes denne samtidigt som borger bliver tilmeldt som modtage endvidere skiftes kontaktgruppen. 

Hvis der i DFDG ikke modtages en kvittering for at ydelsessagen er startet eller et resultatet af selve afgørelse om ydelse i form af en godkendelse eller afslag fra Ydelsessystemet indenfor 15 arbejdsdage (der tages forbehold for helligdage og klemdage, hvilket betyder, at et svar fra Ydelsescentret skal være kommet indenfor 19 kalenderdage fra tilmeldedatoen) fra tilmelding som ansøger, vil borgeren på samme måde som ved afslag på ydelse blive skiftet over til ”Tilmeldt uden ydelse”. Dette betyder, at tilmeldeperioden med angivelsen ”Kontanthjælpsansøger/uddannelseshjælpsansøger” afsluttes, og der oprettes en ny tilmeldeperioden med angivelsen ”Tilmeldt uden ydelse”. Denne tilmeldeperiode forsynes med en fremtidig afmeldedato, der ligger 14 kalenderdage fra det tidspunkt personen tilmeldes som tilmeldt uden ydelse.

Ved afslag på ydelse vil der blive foretaget en afmelding, hvis borgeren er tilmeldt. På afmeldingen vil afmeldingsårsagen (RemovalCauseType) blive sat til "Afslag på bevilling" (Id 23). Hvis borgeren ikke er tilmeldt, vil evt. aktive kontaktgrupper blive lukket med en kommentar (CorrectionComment) sat til "Ended due to rejected appropriation".

Hvis der er tale om et afslag på ydelse skiftes kontaktgruppe til ”Uden ydelse” og klientkategori til ”Tilmeldt uden ydelse”. Der dannes WSRM'er til KSSerne (GetCancelUnemploymentEnrollment og GetWarning)

Hvis der i til DFDG (via SaveSocialAid) er angivet en slutdato (EndDate), og borgeren er tilmeldt, og tilmeldingen ikke har en udløbsdato, eller hvis tilmeldingens udløbsdato ligger efter den angivne slutdato (EndDate), vil borgeren blive afmeldt med afmeldingsårsag (RemovalCauseType) sat til "Stop af bevilling" (Id 37).

Skift af ydelsestype

Når en person er tilmeldt som modtager af ydelse og type af ydelse skiftes i ydelsescenteret, vil der på baggrund af dette ydelsesskift blive lavet en ny tilmeldingsperiode.

Der vil dermed være tre tilmeldeperioder registreret for personen:

  1. Den første periode er en tilmelding som ansøger om ydelse. Denne periode starter ved tilmeldingsdatoen og afsluttes på det tidspunkt, hvor afgørelsen om ydelse modtages.
  2. Når afgørelsen om ydelse modtages afsluttes tilmeldeperioden som ansøger, og der oprettes en ny tilmeldeperiode med samme starttidspunkt, men her er personen så tilmeldt som modtager.
  3. Når skiftet af ydelsestypen modtages afsluttes tilmeldeperioden som modtager af den oprindelige ydelse, og der oprettes en ny tilmeldeperiode med starttidspunkt for den nye ydelsesstype, personen så forsat tilmeldt som modtager blot af den ny ydelsestype.
    1. Endvidere skiftes kontaktgruppen

Livsforløb af en ydelsessag 

Et standardforløb for en ydelsessag vil være:

  1. Borger anmoder om hjælp på Jobnet eller i jobcenter
    1. Borger er i DFDG tilmeldt som ansøger
  2. Ydelsescenter starte ydelsessag på borger
    1. Borger er i DFDG tilmeldt som ansøger
  3. Ydelsescenter laver afgørelse vedr. ydelse og evt. ydelsestype på borger
    1. Ydelsen gives - borger er i DFDG tilmeldt som modtager
    2. Ydelse Afslag på ydelse - borger er i DFDG afmeldt og kontaktgruppe skiftet
  4. Ydelsescenter lukker ydelsessag på borger
    1. Borger er i DFDG afmeldt og kontaktgruppe lukket

Genoptag af ydelse

Hvis en ydelsessag er stoppet, kan den genoptages med en ny afgørelse om ydelse. tilmeldingen vil så gå fra startdatonen angivet i den nye afgørelse om ydelse. 

Primære services