601 ISB - Integration med Kriminalforsorgen omkring borgers beskæftigelsesindsats

Hovedoplysning

Eksterne snitflader

ISB ejer

KSS, A-kasse


601 - Integration med Kriminalforsorgen omkring borgers beskæftigelsesindsats
IT-slutproduktbeskrivelse af it-understøttelse af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings forretning Se følgende vejledninger:
Projektets dokumenter til beskrivelse af IT
Releaseprocessen og epic versioner

  1. Indhold

2. Ændringslog
3. Målgruppe for dokumentet
4. Baggrund
5. Forretningsmål
6. Løsningens grænseflader
7. Løsningens omfang
8. Oversigt over epics

Ændringslog

Dato

Version

Forfatter

Berørte afsnit

14-01-2016


CO og KPP

Nyoprettelse


Målgruppe for dokumentet

Navn på interessent omfattet af ændringen

Eksterne

  • KSS
  • A-kasse
  • Kriminalforsorgen
  • Ydelseessystemer
  • Sygedagpenge

    Interne i STAR
  • DFDG
  • Jobnet
  • Jobcenter Planner
  • JobKon

Baggrund


Knud nogle af dine bevingede ord om lovgrundlagte og det politiske. :o)
Med aftale om kontanthjælpsreform følger, at Kriminalforsorgen skal underrette kommunen om

  • Løsladelse (med henblik på tilknytning af udslusningskoordinator i forbindelse med løsladelsen)

idet personen får ret til at få tilknyttet en udslusningskoordinator før, under og efter, de bliver løsladt.
Citat fra Aftale om kontanthjælpsreform, 18.04.2013, side 11:


Udslusningskoordinatorer. Personer, som er i fængsel, får ret til at få tilknyttet en udslusningskoordinator før, under og efter, de bliver løsladt. Og kommunen får pligt til at tilknytte en koordinator, umiddelbart når fængslet begynder at planlægge udslusningen. Koordinatoren skal hjælpe med at genetablere og understøtte et normalt hverdagsliv med bolig, familie, økonomi, netværk og arbejde. Den nødvendige dataudveksling til understøttelse heraf skal etableres.


Efter gældende materielle regler skal Kriminalforsorgen underrette kommunen og Arbejdsmarkedsstyrelsen/Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (der underretter a-kasser) om

  • Indsættelse, frihedsberøvelse og unddragelse fra frihedsberøvelse (med henblik på at undgå, at ydelser udbetales med urette), når Kriminalforsorgen har vished om eller en formodning om, at en person modtager fx a-dagpenge eller kontanthjælp.


Denne underretning sker i dag ikke digitalt (bortset fra ved evt. anvendelse af sikker mail). Derfor digitaliseres denne underretningspligt i samme opbæring.
I det fremsatte lovforslag, jf. L 223 / 2013 fremgår følgende:

§ 2

20. I § 63 indsættes efter "koordinerede": ", tværfaglige og helhedsorienterede", efter "indsatser" indsættes: ", udskrivelse fra sundhedsvæsenet, frihedsberøvelse, unddragelse fra frihedsberøvelse og løsladelse fra afsoningsinstitution,", efter "Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse" indsættes: ", Justitsministeriet", og efter "Det Centrale Virksomhedsregister" indsættes: ", ATP".


I de almindelig bemærkninger hertil fremgår følgende:


Afsnit 2.10.2:

Der skal også være særligt fokus på personer indsat i afsoningsinstitutioner, der står over for løsladelse. Kriminalforsorgen skal i forbindelse med løsladelsen også hjælpe med den relevante kontakt til kommunen, således at personens forsørgelse så vidt muligt er afklaret ved løsladelsen. Dette sker i det samarbejde, der allerede er mellem kommunerne og Kriminalforsorgen i "Projekt god løsladelse", udmøntet i samarbejdsaftaler, der udarbejdes mellem kommunerne og Kriminalforsorgen.

Den eksisterende mentorordning i regi af Kriminalforsorgen, som primært omfatter klienter i tilsyn mellem 15-25 år, indebærer et tilbud om støtte og vejledning til at strukturere hverdagen, herunder kommunikationshjælp, personlig og praktisk hjælp.

Det skal bemærkes, at der med aftale om Kriminalforsorgens økonomi 2013-2016 er aftalt, at der udpeges ansvarlige for udslusningskoordination i kommunerne med henblik på at modvirke, at løsladte står på gaden uden bolig eller forsørgelsesmulighed og uden mulighed for at kontakte offentlige myndigheder. Der er afsat i alt 10,4 mio. kr. i 2013-2016 til disse formål. Endvidere skal kommunen samarbejde med Kriminalforsorgen på dette område, herunder særligt vurdere behovet for en mentor efter reglerne i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, der kan tage over når Kriminalforsorgens indsats stopper.

  • 2.14.15.1 (Indberetning og udveksling af data - Gældende ret):


    Kriminalforsorgen skal efter gældende regler meddele kommunen (og via Arbejdsmarkedsstyrelsen også a-kassen for dagpengemodtagere og efterlønsmodtagere) om frihedsberøvelse og unddragelse fra frihedsberøvelse med henblik på at undgå, at der udbetales ydelser med urette, jf. lov om arbejdsløshedsforsikring (§ 62, stk. 3 og 4, og § 74 n, stk. 8-10), lov om sygedagpenge (§ 74, stk. 2) og lov om aktiv socialpolitik (§ 10 a).

  • 2.14.15.2 (Indberetning og udveksling af data – Den foreslåede ordning):


    For personer, der har siddet i fængsel, skal kommunen efter forslaget til det nye kontanthjælpssystem samarbejde med Kriminalforsorgen om indsatsen over for målgruppen, således at overgangen til en normal hverdag kommer til at fungere så smidigt som muligt. Afsoningsinstitutionen skal derfor hurtigst muligt efter, at tidspunktet for løsladelse bliver kendt, meddele kommunen, at en person løslades samt oplyse tidspunktet herfor. Kommunen skal f.eks. særligt vurdere behovet for en mentor efter reglerne i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, der kan tage over, når Kriminalforsorgens indsats stopper.

    Det foreslås derfor, at afsoningsinstitutionen via det fælles datagrundlag kan meddele kommunen, at en person løslades samt hvornår. Det foreslås endvidere, at Kriminalforsorgens underretning af bl.a. kommunen (og via Arbejdsmarkedsstyrelsen også a-kassen for dagpengemodtagere og efterlønsmodtagere) om frihedsberøvelse og unddragelse fra frihedsberøvelse fremover kan ske digitalt via det fælles datagrundlag.

    På den baggrund foreslås, at adgangen til at udveksle relevante data mellem offentlige myndigheder, herunder ministerier med tilhørende styrelser m.fl., udvides med Justitsministeriet med tilhørende styrelser.


I bemærkningerne til de enkelte bestemmelser fremgår følgende:


  • Til § 31 b (om mentor)


    En anden persongruppe, som kommunen skal have fokus på i forhold til overgangen til en normal hverdag, er indsatte i afsoningsinstitutioner, der står over for en løsladelse. I regi af Kriminalforsorgen findes allerede en eksisterende mentorordning, som primært omfatter klienter i tilsyn mellem 15-25 år, men også de tungest belastede personer over 25 år, som har et udtalt støttebehov og i et vist omfang indsatte, der er på vej til at blive løsladt. Kriminalforsorgens mentorordning indebærer et tilbud om støtte og vejledning til at strukturere hverdagen, herunder kommunikationshjælp, personlig og praktisk hjælp.

    Det kan være personlig hjælp til komme ud af misbrugsproblemer, oparbejde socialt netværk, bevidstgørelse i forhold til kriminalitet, ansvarliggørelse i forhold til eget liv og lignende. Der kan også være tale om praktisk hjælp til valg af uddannelse eller arbejde, fastholde eller få opbygget fritidsinteresser, hjælp til kontakten til offentlige myndigheder, herunder bistand til at få orden i økonomiske forhold, så personen har noget at leve af.

    Kriminalforsorgen skal i forbindelse med løsladelsen også hjælpe med den relevante kontakt til kommunen, således at personens forsørgelse så vidt muligt er afklaret ved løsladelsen. Dette sker i det samarbejde, der allerede er mellem kommunerne og Kriminalforsorgen i "Projekt god løsladelse", udmøntet i samarbejdsaftaler, der udarbejdes mellem kommunerne og Kriminalforsorgen. I den forbindelse bemærkes, at det med aftale om Kriminalforsorgens økonomi 2013-2016 er aftalt, at der udpeges ansvarlige for udslusningskoordination i kommunerne med henblik på at modvirke, at løsladte står på gaden uden bolig eller forsørgelsesmulighed og uden mulighed for at kontakte offentlige myndigheder. Der er afsat i alt 10,4 mio. kr. i 2013-2016 til disse formål.

    Kommunen skal samarbejde med Kriminalforsorgen om indsatsen over for målgruppen, således at overgangen kommer til at fungere så smidigt som muligt. Afsoningsinstitutionen skal derfor hurtigst muligt efter, at tidspunktet for løsladelse bliver kendt, meddele kommunen, at en person løslades, samt oplyse tidspunktet herfor. Kommunen skal f.eks. særligt vurdere behovet for en mentor efter reglerne i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, der kan tage over, når Kriminalforsorgens indsats stopper.

    Særligt i forhold til indsatte med kortere frihedsberøvelsesperioder bør kommunen være opmærksom på, at det af resocialiseringshensyn vil være hensigtsmæssigt, at personens sag ikke lukkes, når den pågældende indsættes til afsoning. Den omstændighed, at sager lukkes automatisk, har ofte været fremført som et problem i relation til hurtig afklaring af personens sociale og økonomiske forhold i umiddelbar forlængelse af personens løsladelse.


Forretningsmål

Der er forskellige formål med denne ISB der dog alle rette sig mod at sikre borgeren efter end afsoning igen får fast tilknytning til arbejdsmarked. Borger der bliver berørt at denne ISB omhandler således kun borger har en aktiv tilknytning til et jobcenter.
Borger der f.eks. afsoner korter straffe og ikke er berørt af offentlig forsørgelse i relation til beskæftigelsesindsatsen før og efter afsoning udveksles der ikke data omkring med jobcentret og a-kassen om.
Formål med ISB er at:

  • Information omkring start- og slutdato og typen af borgers afsoning og indsættelse i arresthus er kendt af:
    • Jobcenter således at jobcentret kan forberede og igangsætte en målrette beskæftigelsesindsats umiddelbart efter endt afsoning samt, hvis borger under afsoningen ønsker det, afholde samtaler med borgeren samt indsat for borger der afsoner med fodlænke
    • Ydelsescenter således at der ikke udbetales forkert ydelse
    • A-kassen således at borge betaler det rette kontingent
  • Jobcentret og Kriminalforsorgen kan udveksle relevante informationer omkring borgerens forhold samt Kriminalforsorgen beskæftigelsesrette aktiviteter og uddannelse under afsoning
  • Jobcentret kan, hvis borger har givet samtykke til dette, afholde og registrere samtaler KPP vi skal lige huske at hvis de anvender samtaletypen "Anden samtaler" så vises dette ikke på Min plan, en løsning kunne være at give lov til at holde Jobsamtaler på KG 8 "uden ydelse"med borgeren i afsoningsperioden
  • Jobcentret kan se hvor en borger afsoner, indsættelse i arresthus og hvilken type der er tale om f.eks. er det en afsoning med fodlænke
  • Kriminalforsorgen, kan se hvilket jobcenter borgen er tilknyttet samt de aktiviteter der har været gennemført og planlagt for borgen inden afsoningens start
  • At jobcentret kan se tilbud borgeren har fået i regi af Kriminalforsorgen og som er godkendt af beskæftigelsesregionen
  • At jobcentrer kan tilknytte en sagsbehandler, f.eks. en udslusningskoordinator, hvor dette er relevant
  • Borger på Jobnet kan se de informationer der sendes mellem Kriminalforsorgen og Jobcentret samt se "Min plan" og dermed de aftaler der er lavet med Jobcentret

Løsningens grænseflader

Løsningens omfang

Oversigt over epicsKnud: Lige et par bud fra hoften på epics

ID

Titel

Del af MVS MVS: Minimum Viable Solution


Indrapportering af start og slut på afsoning / indsættelse i arresthus inkl. afsoningsform



Udveksling af plan og aktiviteter