Indholdsfortegnelse
Målgruppe for dokumentet
Navne på interessenter omfattet af projektet |
Baggrund og forretningsmål
JobKon blev etableret i forbindelse med de tre store reformer, der trådte i kraft fra 2013-2015 (kontanthjælps, sygedagpenge- og beskæftigelsesreformen) for at understøtte et behov for hurtige og effektive it-løsninger, herunder særligt på områder, hvor jobcentrenes og a-kassernes leverandører ikke kunne udvikle tilstrækkeligt hurtigt til, at deres kunder kunne sagsbehandle i henhold til den nye lovgivning. JobKon har i den forbindelse været udviklet som en løsning indtil leverandørerne har kunnet etableret løsninger i de enkelte fagsystemer. JobKon erstatter desuden funktioner, der tidligere var tilgængelige på en ældre udgave af et Jobnet modul og Arbejdsmarkedsportalen.
JobKon bliver nævnt i tillægsbetænkning til beskæftigelsesreformen (L59), hvor det er beskrevet, at jobcentre og a-kasser kan anvende systemet, men at de ikke har pligt til at anvende det, samt at oplysningerne der vises i JobKon udstilles via åbne snitflader, således jobcentre og a-kasse selv kan vælge, om de ønsker at få én eller flere leverandører til at vise oplysningerne i egne fagsystemer.
STARs holdning er, at der skal være en langt højere grad af transparens i arbejdsdelingen mellem kommuner, a-kasser og STAR, hvor STAR ikke længere skal udvikle og drifte sagsbehandlingssystemer. Dette betyder bl.a. at de sagsbehandlingsfunktioner, der er tilgængelige i JobKon bør integreres hurtigst muligt i fagsystemerne, hvilket vil medføre færre systemskift for de fagprofessionelle i deres daglige arbejde (JobKon giver jobkonsulenterne mulighed for at spejle det, borgeren ser og gør på Jobnet, så dialogen og gennemsigtigheden øges. JobKon understøtter desuden en dialog mellem jobcenter, a-kasse og borger - ligesom det er muligt for jobcentrene at oprette jobannoncer til Jobnet).
STAR ønsker at udfase Jobkon. Den funktionalitet, som Jobkon udstiller til jobcentre og a-kasser, skal i stedet genimplementeres i jobcentrenes og a-kassernes egne systemer. STAR skal derfor klargøre snitflader til jobcentre og a-kasser, som gør det muligt for deres leverandører at implementere tilsvarende funktionalitet i systemerne til jobcentre og a-kasser.
Der har det sidste sidste års tid kørt en proces mellem STAR. KL og DAK for at få afklaret hvilke JobKon-funktionaliteter, der er inkorporeret i lokale fagsystemer. Kortlægnngen har kørt ½ år, hvor 3 kommuner og 5 a-kasser har spillet ind (alle kommuner og a-kasser har fået tilbuddet om at deltage i kortlægningen). På baggrund af kortlægningen samt diverse arbejdsgruppemøder med KL og DAK, har tilbagemeldingen været at udviklingen af JobLog lignende funktionalitet udgør en større udviklingsopgave, hvorfor denne udfases sidst.
STAR fjerner løbende funktionalitet fra JobKon i takt med at funktionaliteten bliver tilgængelig i andre systemer.
Serviceudstilling af snitflader til KSS'er og a-kasser
Nedenstående regneark giver et overblik over funktionerne i Jobkon, serviceunderstøttelse, samt i hvilket omfang funktionerne er serviceudstillede for andre systemer til jobcentre og a-kasser.
Jobkonsulenters adgang til alternativ til Jobkon funktioner i Jobnets sagsbehandleradgang
Løsningens grænseflader
STARs webservices skal klargøres til ekstern integration i jobcentrenes og a-kassernes egne løsninger i det omfang, at disse webservices ikke allerede kan anvendes.
Derfor ventes tilpasninger af:
- DFDG services
- VirkSag services - JobAD.
Se bilag 1 ovenfor.
Løsningens omfang
Anbefalinger/kommentarer vedr. arkitektur.