Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 8 Next »

Jobnet – et element i it-understøttelse af beskæftigelsesindsatsen

Jobnet er ét af de centrale elemeter i it-understøttelsen af beskæftigelsesindsatsen i Danmark. Jobnet er selvbetjeningsportalen for borgere og virksomheder, og er vært for over 2,6 millioner besøg (ca. 1/3 del via mobile enheder) pr. måned fra borgere og virksomheder. Den gennemsnitlige besøgslængde er 8 minutter og 15 sekunder.

Jobnet giver mulighed for at søge job for alle borgere. Udover ledige stillinger oprettet direkte på Jobnet indeholder databasen links til annoncer fra andre jobdatabaser. Over 30 % af henvendelserne til Jobnet er rettet mod jobsøgningsdelen af Jobnet både fra ledige og beskæftigede borgere.

Ifølge beskæftigelseslovgivningen er 200.000 ledige borgere forpligtigede til at bruge Jobnet mindst én gang om ugen. Borgere kan bruge Jobnet til at melde sig ledige, søge job, tjekke sine  jobforslag (bekræfte at man er aktivt jobsøgende), registrere jobsøgningsaktiviteter i jobloggen, oprette/vedligeholde CV, booke samtaler, se Min Plan m.v.

Tidligere kunne virksomheder bruge Jobnet (Under "Jobnet for virksomheder") i forbindelse med annoncering af ledige stillinger og til fremsøgning af CV’er i forbindelse med rekruttering. Denne funktionalitet er siden 2017 flyttet til ”Jobnet for Arbejdsgivere” (JobnetAG) som er den moderne portal for virksomheder, med ny funktionalitet og bedre understøttelse af arbejdsgivernes behov for rekruttering.

Jobnets hoveddatakilde er DFDG (Det Fælles Datagrundlag), som også forsyner de kommunale og A-kassernes sagsbehandlingssystemer med relevant data. Disse data bliver distribueret via webservices. Udover at have adgang til DFDG data, indeholder Jobnet selv data vedrørende CV’er (CV-banken) og data vedrørende virksomhedernes jobopslag (Job-banken).

Baggrund og historie

Jobnet er udviklet over en lang årrække. Udviklingen startedes før år 2000 i Sverige af den svenske Arbejdsmarkedsstyrelse, med ønsket om en landsdækkende CV- og Jobbank. Udviklingen fortsatte som et fælles projekt mellem Danmark og Sverige.

Der opstod dog forskellige behov under vejs. Den danske version blev mere og mere integreret til DFDG, da ønsket om mere og mere selvbetjening opstod.

Jobnet er udviklet successivt i takt med politiske reformer på beskæftigelsesområdet. Gennem levetiden har Jobnet endvidere udviklet sig fra at være et frivilligt værktøj, til at være den lediges obligatoriske værktøj, hvor den lediges regelmæssige brug af Jobnet er en forudsætning for at opretholde dagpengeretten, retten til kontanthjælp m.v.

Jobnet har endvidere ændret sig fra alene at være de lediges indgang til at understøtte over 20 forskellige målgrupper med hvert sit komplekse regelsæt og hvert sit sæt at rettigheder og pligter.  Jobnets arkitektur, database og kode bærer præg af den lange levetid med deraf følgende ændringer af krav, teknologi og best practice.

Jobnets videreudvikling og vedligeholdelse over årene har været varetaget af skiftende leverandører.

Forventninger til fremtiden

Der forventes følgende tendenser og aktiviteter for Jobnet i de kommende 3-4 år. 

  • En gennemgående konsolidering af platformen i forlængelse af en periode med mange reformer på arbejdsmarkedet med udvikling af mange nye funktionaliteter på Jobnet. Denne konsolidering er ikke begrænset til det tekniske (optimering af performance, kvalitetssikring af kode, kontrol af sikkerheden og beskyttelse af følsomme data), og vil have en hel del med optimering af brugeroplevelsen at gøre.
  • Omlægning af brugerinterfacet til ”responsive” design for at imødekomme det støt stigende antal brugeres ønske som benytter sig af Smart phones og touch devices til at tilgå Jobnet. Dette arbejde er lige startet, og vil redesigne Jobnet i forskellige faser og efter en prioritering baseret på vigtigheden af de forskellige dele af løsningen.
  • Øget fokus på datakvalitet og taxonomy, som vil være fælles for at STARs systemer
  • Fortsættelse af videreudvikling i forbindelse med nye reformer og evt. justeringer i kontaktgrupper. Omfanget af denne type af aktiviteter vil være afhængig af reformer fra politisk side.
  • Forbedret understøttelse af arbejdsgivernes behov for rekruttering af nye medarbejdere. Jobnet har allerede et ”hjørne” for virksomheder, hvor de kan søge på CV databasen, og oprette jobannoncer. Dette områder bliver nu en dybdegående omkalfatret og får nyt brugergrænseflade design, og nye funktionaliteter.

Teknisk

STAR forventer at følgende skal gennemføres inden for en horisont på 2 år: 

  • Sikkerhedsmodel på interne webservices
  • Forenkling af driftsplatform
  • Udskiftning af Synkron VIA CMS. STAR bruger Synkron Via (CMS) til info.jobnet.dk som indeholder vejledningstekster til brug for Jobnet. Løsningen indeholder også enkelte sider hvor jobcentre kan oprette og redigere de relevante informationer fx kontaktoplysninger og åbningstider som bliver udstillet på jobnet. Da Synkron Via ikke længere bliver understøttet af leverandøren, er STAR i gang med at erstatte platformen med Sitecore CMS. Dette arbejde er sat i gang og vil fortsætte i 2016
  • Omlægning til responsive design. Som nævnt ovenfor er et stort antal brugere af Jobnet begyndt at bruge smart phones og tablet enheder til at tilgå Jobnet. STAR har igangsat omlægning af Jobnet, så brugergrænsefladen bliver mere intelligent og retter sig efter den skærmstørrelse som brugeren har på sin telefon, tablet eller computer. Her er det Javascript, CSS og HTML5 der er i spil.
  • Jobnet Mobil APP. Den nuværende Jobnet APP planlægges på sigt at blive udfaset. Det vil dog ske først efter at omlægning af Jobnet til responsive design er gennemført for de vigtigste dele af Jobnet og brugerne har fået funktionalitet svarende til det, der er indeholdt i APP’en.
  • Lukning af CV administrationsportal. CV-admin har eksisteret i mange år og trænger til en gennemgående oprydning, både forretningsmæssigt og teknisk. Løsninger bærer tydelig præg af mange års vedvarende udvidelse af funktionalitet. Målet er at flytte funktionaliteten til henholdsvis Jobkon (Jobnet for Jobkonsulenter) og LSS (Landssupporsystemet). Der er taget hul på analysedelen af arbejdet og det forventes at den tekniske del og konverteringen begynder i 2016.

Teknisk gæld

Der er i forbindelse med videreudvikling gennem de sidste 4 år gjort en indsats for at reducere den tekniske gæld i de dele af systemet, som har været berørt af videreudvikling. Jobnets lange historie betinger imidlertid, at Jobnet er behæftet med en del teknisk gæld.


  • No labels