Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Nedenstående ses spørgsmål og tilhørende svar af møder (eks. afholdt den 3/4 og 5/4 samt KSS-møder) og anden dialog med STAR vedr. JobannonceService version 2.

Nr.

Tema

Spørgsmål fra eksterne

Svar fra STAR

1

“Holdeplads”

Når vi eksterne aftager ikke kender den nye datamodel endnu, er det svært at vurdere om vi kan bruge “holdeplads” til noget som helst, da modellen måske kræver informationer fra vores kunder.

I forbindelse med genfremsendelse af jobannoncer, vil der ikke blive tilføjet nye felter. Dog vil det gamle ID-felt blive ændret til et UUID. STAR har i forbindelse med moderniseringen af JobAnnonceService v. 1 primært fjernet datafelter. Som nævnt er EksternReferenceID blevet ændret til et UUID.

Datamodel vil medfører ændringer ifm. eks. feltlængdevalideringer.

2

Mapning af data version 1 til version 2

Hvis STAR ikke tilføjer nye felter, hvorfor mapper STAR så ikke de eksisterende data til den nye platform og migrerer data over ved overgangen?

STAR ønske er at få data ind i via webservices, da STAR ændrer i forretningsregler. Hvis STAR migrerer fra gamle jobannoncer til nye jobannoncer, får STAR en massiv opgave med at få struktureret data ind i en ny datamodel. I den “gamle datamodel” er der eks. tre telefonnumre på en kontaktperson, og STAR vil ikke vide hvilket telefonnummer, som ønskes med over i “ny model”, som kun har et telefonnummer.

STAR foreslår at de eksterne aftagere kalder webservice fra STAR (der er en sikkerhedsmodel, som gør, at I ikke kan se hinandens jobannoncer indenfor samme virksomhed/CVR, da det kunne være jeres egen og en konkurrerende indenfor samme CVR). STAR har en “multi-tenant” løsning i en “multi-tenant” løsning, hvilket gør, at der er en betydelig kompleksitet, der sikres, hvis disse bliver sendt ind via webservicene fremfor en konvertering..

3

Ident/Reference

Referencen til en jobannonce forsvinder i forbindelse med releasen - også selvom jeg har lavet et bookmark på Jobnet.

Hvordan vil STAR sikrer, at såfremt en borger skal til jobsamtale og genfinde en jobannonce eks. den 10/12-2024?

Overfører STAR de gamle ID’er til den nye platform via datamigrering?

Forslag fra de eksterne om at lave et “overgangslink”, så man sender gamle link med. Det vil give en langt bedre brugeroplevelse.

Det er ikke planen at tilføje gammel reference til ny jobannonce efter release, fordi det vil give en rigtig dårlig brugeroplevelse, når der “henvises” til et link, som borgeren ikke længere kan tilgås .

STAR kan desværre ikke vide, hvorvidt alle eksterne aftager vil lave koblingen/mapningen, samt det faktum at nogle jobannoncer ikke vil iskulle genfremsendes, da publiceringsdato er eks. den 7/12. Det betyder, at brugeren vil opleve, at for nogle jobannoncer kan der være et link, der refererer til “gammel” jobannonce, som tilgås, mens andre jobannoncer vil indeholde links, som ikke bør kunne tilgås pga. publiceringsdatoen.

STAR er bekendt med, at der ligger en større kommunikationsopgave ifm. at informere borgere om nulstilling af jobannoncedatabase, JobAgenter mv. og vil i forbindelse med udvikling af JobAG, hvor virksomheden jo vil møde samme problematikker, stille informationsmateriale og “Gode råd til borgeren” samtidig med, at STAR på Jobnet laver lignende kommunikationstiltag til borgeren ifm. jobagenter mv.

3a

Ident/Reference

STAR har på mødet misforstået spørgsmål 3, som er blevet reformuleret fra leverandørside efter møde:

Forestil jer følgende scenarie:

En uge inden I skifter til den nye løsning finder jeg en interessant jobannonce. Den ligger direkte hos jer, f.eks. på en URL som https://job.jobnet.dk/CV/FindWork/Details/6032087. Ansøgningsfristen er 3 uger ude i fremtiden. En uge efter skiftet, har jeg tid til at søge stillingen og prøver at komme ind på URL'en igen, men får at vide at den pågældende annonce ikke længere eksisterer. Det er ikke fordi stillingen ikke længere er slået op, men udelukkende fordi annoncen for den har skiftet ID i jeres system.

Det er - i vores bog - en ret skidt brugeroplevelse for kandidaten. Vores erfaring er at de fleste kandidater i den situation antager at annoncen er blevet fjernet fordi stillingen ikke længere kan søges.

Hvis vi, når vi genindsender annoncerne, medsender det oprindelige annonce id fra jeres gamle system som en del af det strukturerede data, kan I detektere denne her situation, og sende brugeren over til den korrekte URL for annoncen - indeholdende det nye ID, f.eks. vha. et "301 Moved Permanently" HTTP svar. Brugeren vil slet ikke opdage at I har lavet noget om.

Det er i vores optik en markant bedre brugeroplevelse.

………..uanset hvordan STAR vælger at gribe ovenstående an, kommer vi til at arbejde os i en retning, så vores brugere ikke kommer til at opleve det her skift. Mao. vi kommer til at implementere det sådan at kandidaten kan gemme et link på tværs af jeres skifte.

3b

Ident/Reference

Vi talte om muligheden for, at vi der står for at gensende annoncer til jobnet, på de nye annoncer angiver det gamle id, således at der både overfor brugerne på Jobnet kan laves redirect til de bookmarks de måtte have, og at vi som aftagere kan identificere hvilke annoncer fra jobnet der er ”dubletter” fra den gamle service.

Er det noget I har forholdt jer til ?

På mødet svarede STAR:

  • Vi skal udvide vores datamodel med et nyt felt, som kun kommer til at blive benyttet ifm. migreringen

  • Det kan blive en dårlig brugeroplevelse for den enkelte ansøger, idet nogle aftagere ikke vil lave bookmark øvelsen, således at nogle links alligevel vil ende i ”dead end”, mens andre vil lede til ny jobannonce. Så det bliver en inkonsistent oplevelse for brugeren.

STAR vil yderligere overveje fordele og ulemper ift brugerne.

Se iøvrigt svar på 3.

2/7-24: STAR har efter analyse af fordele og ulemper, besluttet, at STAR ikke laver en migrering af data ifm. nulstilling af databasen. STAR vil - som tidligere nævnt - via øget kommunikation til borger, jobcentre og virksomheder (både de eksterne aftagere samt virksomheder, som bruger JobAG) sørge for, at der på Jobnet og JobAG er hjælp at hente (eks. info-bokse i applikationerne og links til vejledningsmateriale).

4

Test af ny version 2

Hvornår kan man som ekstern teste den nye JobAnnonceServe V. 2?

Der er mulighed for at starte med at teste fra den 29. juli 2024. Man kan således udvikle op mod nogle nye miljøer, som er tilgængelige og klar op til 7/12-24, hvor STAR releaser. Når STAR hele tiden refererer til 9/12-24, så er det typisk fordi jobcentrene først tilgår vores systemer om mandagen. Men så snart STAR er færdig med miljøsikring 7/12-2024, hvilket STAR typisk vil være sent fredag aften (tidligt lørdag morgen), så kan de eksterne aftagere benytte JobAnnonceService v. 2- og starte med at (gen)fremsende jobannoncer.

Timeslots: Ligesom i forbindelse med test af JobAnnonceService v. 1, vil der være timeslots, hvor man sammen med STARs SPOC kan teste.

Både de aftagere, som henter, og de aftagere som indsender jobannoncer, vil skulle teste sammen med SPOC.

5

Gentestning

Når man som ekstern aftager har testet JobAnnonceService v. 1, behøver man så også at teste JobAnnonceService v.2

JA - selvom man har testet JobAnnonceService v. 1, så skal man også igennem et testforløb ifm. JobAnnonceService v. 2.

6

Tilslutningsaftale

Tilslutningsaftaler og Databehandleraftaler

Tilslutningsaftaler: De fleste aftagere, som benytter JobAnnonceService v. 1, har været igennem et testforløb og underskrevet en ny tilslutningsaftale med STAR ifm. release 2023-3. Disse tilslutningsaftaler vil først skulle “fornyes” ifm. en opdatering,. som SPOC sender varslingsmail ud i 3-4.kvartal af 2025.

Databehandleraftaler: De kommunale fagsystemsleverandører (KSS) og a-kassernes fagsystemsleverandører (AKS) har lavet en databehandleraftale med STAR, og skal derfor ikke også lave en tilslutningsaftale ifm. brug af JobAnnonceServicen.

7

Valideringsregler

Der er visse valideringsregler ifm. genfremsendelse af en jobannonce. Hvordan sikres det at vi rent faktisk kan genfremsende, og ikke afvises af diverse valideringsregler?

STAR er bekendt med, at der ifm typen Startdato, som er før dagsdato er nogle valideringsregler. STAR vil i forbindelse med releasen “slække” på nogle af valideringerne, så man ikke behøver at ændre publiceringsdato for en jobannonce, som allerede er oprettet.

Det skal nævnes, at dette ikke er til brug for manuel oprettelse fra slutbrugere/applikationens brugere, men ment til at få genfremsendt de Jobannoncer, hvor systemer bistår med genfremsendelsen. Herefter vil Slutbrugere/Applikationsbrugere selv kunne ændre datoer via aftager system.

8

Valideringsregler

Kommer der en liste over valideringsregler for hver entitet

STAR vil lægge op til fejlkodevalideringer på hvert felt. Ud fra fejlkoder vil man kunne identificere forretningsregler.

I Swagger-kontrakten vil de eksterne aftagere I kunne se fejlkodevalideringen, men der vil også være valideringer på tværs af felter. De eksterne aftagere vil få en fuld liste over samtlige valideringer, og der vil være en dokumentation via Swagger-kontrakten. På WIKI vil STAR lave et eksempel på en sådan Swagger-kontrakt, og hvor I kan finde informationen. Desuden vil star også komme med eksempel kald på jobannonce i json med hhv. Request og Response.

9

Validering

Kan vi eksterne få en ide om, hvor mange jobannoncer, som ikke skal valideres ?

STAR er usikker på, hvad der menes med spørgsmålet. Der ryger ca. 15.000 jobannoncer gennem JobAnnonceService v.1 til Jobnet, hvoraf 1/3 stammer fra STARs JobAG. Alle disse jobannonce valideres.

Hvis de eksterne aftagere mener, hvor mange der ryger til manuel sagsbehandling må man meget gerne stille spørgsmål til CHT@star.dk. Så kan der køres et script, som kan fortælle hvor mange, der ryger gennem JGM (JobGodkendelsesmodulet).

10

Jobagenter i Jobnet

Hvis alle sætter jobannoncer i jobagenten før 9/12, så skal de sendes ud igen den 10/12, hvor det er de eksisterende publiceringsdatoer osv. som er før den 9/12-24?

Så vidt STAR forstår spørgsmålet, så går spørgsmålet på, om der vil blive sendt jobagent e-mails ud for hver jobannonce, som er genindsendt fra version 1 til version 2.

Svaret er: Det bør der, eftersom jobannoncen har fået et nyt id (og dermed link), som borgeren skal anvende for at tilgå jobannoncen. I jobagent e-mails, som STAR har sendt ud inden release af 24-4 (9/12-24), bør STAR tilføje en besked om, at links ikke fungerer efter d. 7/12-24 (selve aftenen, hvor den fysiske release foregår, grunden til at STAR skriver 9/12-24, skyldes at jobcentrene først går på om mandagen), da alle jobannoncer nulstilles.

11

Godkendelse af jobannoncer

Hvordan vil STAR håndtere at alle jobannoncer bliver godkendt?

STAR er opmærksom på, at alle jobannoncer skal gennem JGM, JobGodkendelsesModulet.

STAR vil undersøge muligheden for, at jobannoncer, som allerede er godkendt ikke behøver at blive godkendt igen i forbindelse med en genfremsendelse efter release 24-4.

12

Dobbelt fremsendelse af jobannoncer

Kan STAR ikke arbejde på en løsning, hvor de eksterne aftager i en periode på eks. en måned kan oprette vores jobannoncer i både version 1 og version 2, så jobannoncerne ikke skal genindsendes?

STAR kan forudse, at der vil opstå problemer i forhold til JGM, hvor man ikke kan oprette to identiske jobannoncer. Desuden er JGM ikke klar så lang tid i forvejen iht. releasen.

STAR vil undersøge om der kan være en mulighed for at køre “dobbelt”.

13

Fremsendelse af jobannoncer i version 2 før release

Vil STAR åbne op for, at vi eksterne aftagere, kan sende ind på JobAnnonceService version 2 inden release?

STAR overvejer om det er en mulighed. Offentlige virksomheder skal jo have en 8 ugers publiceringsperiode, så det vil skabe nogle problemer.

14

Fejlbeskeder

Nu da API grænseflade er på dansk og felter også er på dansk, vil man så kunne forvente, at fejlbeskeder også kommer på dansk?

Ja. Hele Swagger-kontrakten er på dansk, men de fejlbeskeder som servicen returnerer vil også være på dansk. I JobannonceService version 1 var de fleste fejlbeskeder ifm. valideringer på engelsk, da de var "arvet" fra JobAdService. Dette er ændret.

15

Tidslinie proces

Hvornår forventer STAR af være feed-back til den “ufærdige” datamodel, snitflade mv?

Og kan man som ekstern aftage påvirke processen/videreudvikling af version 2.

STAR vil meget gerne have jeres bemærkninger, forslag mv til det skellet som ligger til JobAnnonceService version 2. Der ligger pt. en fuldt defineret model (i forhold til nu), men der vil være nogle fejl og mangler, som STAR vil justere.

De eksterne aftagere er velkomne til at komme med input til den nye version af JobAnnonceServicen. Ønsker og forslag vil komme på backlog, som STAR samlet vil prioritere. STAR opfordrer til at disse ønsker og forslag kommer ind via STARs TopDesk-modul. Alternativt skal de sendes til cht@star.dk (mærket: Forslag til JobAnnonceService v 2).

16

CreateBillet

Beskrivelse af Service: CreateBillet

Spørgsmål:

  1. Kan man sammensætte det til en URL? Hvad er opskriften?

  1. Hvor lang tid gælder en billet og kan den bruges flere gange?

2a. Er der en reel årsag til at den er sat til kun 10 min.? Det virker alt for kort ift. scenariet med Virksomhedsservice fra Jobcentrene.

 Jeg kunne sagtens forestille mig, at der var behov for at den skulle være gældende i meget længere tid eks. 48 timer...eller hvorfor ikke til annoncens udløbsdato?

 Når nu billetten ikke er versionsstyret, så vil det principielt ikke være nødvendigt at lave en ny billet ved en opdatering af indholdet på annoncen.

  1. Nogle jobcentrene vil, når de opretter annoncer for en virksomhed, sætte publiceringsdato ud i fremtiden ( i ”fremtiden” fordi at kladde ikke mere er en mulighed). De kan så oprette en billet for at de selv kan se resultatet, men også for at sende Url med billet til virksomheden for godkendelse. Dermed kunne jeg godt se behovet for at den samme billet måske blev benyttet flere gange.

  1. Kan man forstille sig, at der er oprette flere billetter til den samme annonce på samme tid?

  2. Er en billet til en given version af en jobannonce eller blot til seneste version? 

CreateBillet benyttes til at se hvordan en Jobannonce vil se ud på Jobnet.

Brugen af denne funktionalitet vil være, at hvis man som Jobannonce opretter angiver publiceringsdato i fremtiden, vil man kunne se, hvordan Jobannoncen kommer til at se ud på Jobnet, uden at den være tilgængelig for borgere før publiceringsdatotidspunktet nås.

Response eksempel:

"jobannonceId": "3fa85f64-5717-4562-b3fc-2c963f66afa6",

  "id": "3fa85f64-5717-4562-b3fc-2c963f66afa6

  1. Opskriften er:

  • At man som bruger der har oprettet Jobannonce kan kalde endpoint CreateBillet, denne metode returnere en billet (token)

  • Med billetten kan denne bruges i kombination med URL til at få vist annonce på Jobnet, uagtet tilstand på Jobannoncen (den kan være lukket/afpubliseringsdato kan være overskredet / publiseringsdato kan endnu ikke være nået)

  • Ovenstående kan benyttes eks. i en iFrame, eller blot sendes som link til godkendelse som du også nævner.

  • Eksisterende URL er: /CV/FindWork/JobDetailsBase/5929371?previewtoken=[BilletID]

    • NB! Jobnet har endnu ikke kodet funktionaliteten og man vil derfor ikke kunne teste dette endnu, det kan også være at ’baseURL’ ændres.

    • Vær bekendt med at dette nok først er færdigt sent i Release 2024-4

  1. Billet an kun benyttes i 10 minutter, til udstilling af, hvordan Jobannoncen kommer til at se ud på Jobnet

2a. STAR fastholder de 10 mins brugs tid for billet, da funktionaliteten er tiltænkt Jobannonce opretter og ikke et link der sendes rundt.

I situationen, hvor man som Jobannonce opretter ønsker at sende jobannoncen forbi en Virksomhed/Andre til eksempelvis godkendelse, bedes Jobannonce opretter tage en kopi / skærmbillede af Jobannoncen på Jobnet.

  1. Det er rigtigt godt set, netop af ovenstående, for stadig at kunne give brugerne funktionaliteten.

  1. Ja, det er der mulighed for.

Er en billet til en given version af en jobannonce eller blot til seneste version?

  1. Det vil altid være den seneste, altså ikke noget versionering.

 

17